Kadına olan şiddetle mücadelede yapılan anayasa değişikliğine değinen Bakan Göktaş, 2020 yılından sonra kadına yönelik şiddet uygulayanlara yönelik cezaları ağırlaştıran ve kapsamı genişleten birtakım düzenlemeler yapıldığını belirtti.
Kadının temel hak ve özgürlüklerini ihlal eden, toplumun huzurunu bozan şiddet karşısında sessiz kalmadıklarını söyleyen Aile Bakanı Göktaş, asla da kalmayacaklarını dile getirdi.
"HUKUKİ BİR DÜZENLEMEYE SAHİBİZ"
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, “6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun ile bu konuda dünyada eşi benzeri az bulunan hukuki bir düzenlemeye sahibiz” dedi.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, TBMM Kadına Karşı Şiddet ve Ayrımcılığın Önlenmesine Yönelik Meclis Araştırma Komisyonunda sunum yaptı. Komisyon üyelerine kadına yönelik şiddetle mücadelede konusunda verilen mücadeleler hakkında bilgi veren Göktaş, Türkiye’de ilk defa gerçekleştirilecek uygulamalar ve araştırmalar hakkında da açıklamalarda bulundu. Türkiye'de kadın haklarının güçlendirilmesi ve refahının artırılması adına büyük bir dönüşüme imza attıklarını söyleyen Bakan Göktaş, “Bugün, Bakanlık olarak kadın alanındaki tüm çalışmalarımızı iki ana eksen etrafında yürütüyoruz. Bunların biri kadına yönelik şiddetle mücadele, diğeri ise kadının güçlendirilmesi çalışmalarıdır. Kadına yönelik şiddetle mücadelede ‘sıfır tolerans’ dedik. Az önce de değindiğim gibi bugün küresel bir sorun olan şiddeti önlemek için geliştirdiğimiz politikalara her daim siyaset üstü bir anlayışla yaklaştık, yaklaşmaya devam ediyoruz. Çünkü şunu çok iyi biliyoruz ki, şiddetin tahrip edici sonuçları kadının hayatından başlayarak ailesini, sosyal çevresini ve gelecek nesilleri de içine alan bir döngüye yol açıyor. Bu anlamda kadına yönelik şiddeti ülkemizin geleceğini ilgilendiren, topyekûn mücadele etmemiz gereken hayati bir mesele olarak görüyoruz. Kadının temel hak ve özgürlüklerini ihlal eden, toplum huzurunu bozan şiddet karşısında sessiz kalmadık ve asla da sessiz kalmayacağız. Kadına yönelik fiziksel, psikolojik, ekonomik ve siber şiddetle mücadelemizi kararlılıkla sürdürüyoruz ve bu mücadelede asla taviz vermeyeceğiz” ifadelerini kullandı.
HUKUKİ ÇERÇEVE DAHA DA GÜÇLENDİRİLDİ
Bakan Göktaş, yaptığı açıklamasının devamında şiddetle mücadelede yapılan anayasa değişikliklerine değindi. Kadına yönelik şiddetle mücadeleye dair hukuki çerçevenin daha da güçlendirildiğinin altını çizdi. Özellikle 2004 ve 2010 yılları arasında ve 2020’den sonra yapılan düzenlemelere değinen Göktaş, ülke genelinde 149 kadın konukevlerinde kadınlara psiko-sosyal destek sağladıklarını söyledi.