Bakan Göktaş doğurganlık hızının azaldığını boşanma oranının arttığını açıklandı

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, yaptığı açıklamasında dünya genelinde 2,32 oranında olan doğurganlık hızının Türkiye’de 1,51 seviyesine gerilediğini söyledi.

Bakan Göktaş doğurganlık hızının azaldığını boşanma oranının arttığını açıklandı

Bakan Göktaş, dünya genelinde ortalama olarak doğum hızının 2,32 seviyesinde olduğunu belirtti. Türkiye’nin doğurganlık hızının 1,51’e gerilediğini belirten Bakan Göktaş, tarihin en düşük noktası seviyesine gelindiğini ifade etti.

Türkiye’deki nüfus artış oranının azaltıldığını ifade eden Göktaş, doğurganlık hızının artırılması noktasında çalışma yaptıklarını söyledi. Rakamsal olarak değerleri açıklayan Bakan Göktaş 2024 yılında 1 milyon 351 bin olan doğum sayısının 2023 yılında 958 bin seviyesine gerilediğini belirtti.

“65 YAŞ ÜSTÜ YAŞLI NÜFUS ORANI YÜZDE 10,2’Yİ GEÇTİ”

TÜRK-İŞ) Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Ağar, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, "Ailenin Güçlendirilmesi ve Dinamik Nüfus Yapısı Sempozyumu"na katıldı. Ankara'da özel bir otelde gerçekleştirilen sempozyumda konuşan Bakan Göktaş, Türkiye'de nüfus artış oranının azaldığını ve bunun arttırılması için birçok çalışma yürüttüklerini söyledi. Türkiye olarak güçlü, dinamik ve üretken bir nüfus yapısı hedefiyle aileyi güçlendirme stratejileri geliştirdiklerinin altını çizen Göktaş, "Bu noktada hızlı ve somut adımlar atıyoruz. Nitekim birçok ülkede olduğu gibi Türkiye’de de nüfus dinamizmi azalma eğilimi gösteriyor. Doğurganlık hızımız düşüyor, yaşlı nüfus oranı yükseliyor. Dünya genelinde ortalama 2,32 olan doğurganlık hızı Türkiye’de 1,51'e geriledi. Tarihin en düşük noktası olan 1,51. 65 yaş üstü yaşlı nüfus oranımız da yüzde 10.2'yi geçmiş durumda. Genç nüfusun azalması ve yaşlı nüfusun artması ise daha az çalışanın daha fazla emekliyi desteklemesi demek. Bakıma ihtiyaç duyan çocukların sayısı azalırken, yaşlı bakımına bağlı ihtiyaçların artması demek. Sosyal hizmetler ve sağlık hizmetlerindeki bütçe ihtiyacının artması demek. Sosyal güvenlik sistemi dengesinde oluşacak sorunların yanı sıra, iş gücü piyasasında sıkıntılar yaşamak demek" ifadelerini kullandı.

“AİLE KURUMUNU ZAYIFLATIYOR”

Türkiye’de 1960’lı yıllardan itibaren benimsenen nüfusu kontrol altına almaya yönelik politikaların bugün demografik yapıda değişimler meydana getirdiğini belirten Göktaş, "Bu durumun önüne geçmek adına 2007’den bugüne hazırlanan kalkınma planlarımızda nüfus destekli politikalar vazgeçilmez bir unsur haline geldi. Nüfusu destekleyen politikalarla verimli sonuçlara ulaşmak, hiç şüphesiz uzun ve kararlılık gerektiren bir süreç. Bu süreçte güncel şartlara hâkim olmak da büyük önem arz ediyor. Bugün nüfus dinamizmindeki düşüş, toplumsal değişimlerle paralel bir seyir çiziyor. Bireysellik, cinsiyetsizleştirme, aile kurumunu zayıflatıyor ve insanı yalnızlaştırıyor. Evlilik, çocuk sahibi olmak artık günümüz insanının öncelikleri sıralamasında geri planda kaldı" ifadelerini kullandı.

2014 yılında 1 milyon 351 bin olan doğum sayısının 2023 yılında 958 bin 408 seviyesine gerilediğini ifade eden Bakan Göktaş, boşanma oranının da binde 1,4’ten 2,01’e yükseldiğini söyledi.

Kaynak: İHA
SONRAKİ HABER