Bakan Bayraktar’dan Karadeniz doğal gazına ilişkin açıklama

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan bayraktar, yaptığı açıklamasında 2026 yılında Karadeniz2dei doğal gaz üretimini 20 milyon metreküp güne çıkarılacağını söyledi. Bakan Bayraktar açıklamasında Karadeniz’de Sakarya gaz geçişine kadar 6 deniz sondajı olduğunu belirtti.

Bakan Bayraktar’dan Karadeniz doğal gazına ilişkin açıklama

2016 yılında enerji ve maden politikası noktasında dönüşüm sürecinin başladığını ifade eden Bakan Bayraktar, bu noktada ilk olarak Türkiye Petrolleri’ni yeniden yapılandırdıklarını hatırlattı.

2026 yılında Karadeniz’deki doğal gaz üretimini artıracaklarını ifade eden Bakan Bayraktar, “2026 yılında Karadeniz'deki doğal gaz üretimimizi 20 milyon metreküp güne çıkaracağız" dedi.

"6 TANE DERİN DENİZ SONDAJIMIZ VAR"

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Oruç Reis Sismik Araştırma Gemisi’nin Somali görevi, Karadeniz gazı ve Gabar petrolündeki son durum başta olmak üzere güncel konulara ilişkin açıklamalarda bulundu. Medya temsilcilerinin ve basın mensuplarının katıldığı programda konuşan Bayraktar, "Türkiye'nin bu artan talebini karşılamak, ülkenin bu dışa bağımlılığını düşürmekle alakalı biz petrol ve doğal gaz aramalarında neler yapabiliriz noktasına aslında son 22 yıldır bütün AK Parti iktidarları döneminde yoğunlaşmış durumdayız. Böyle baktığımızda da geçmişi şöyle bir ele aldığımızda, 1954'te kurulmuş Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı var. Yani bizim milli petrol şirketimiz, bugün 70'inci yılında yani milli petrol şirketimiz var. Ama özellikle AK Parti'nin ilk döneminde, bu dönüşüm sürecinin ilk kısmında şunu söyleyebiliriz, yabancı ortaklıklarda, özellikle Karadeniz'deki aramalara baktığımız zaman, Karadeniz'de Sakarya gaz geçişine kadar 6 tane derin deniz sondajımız var" diye konuştu.

Libya denizlerinde de aktif olmak istediklerini ifade eden Bakan Bayraktar, Kuzey Irak’ta 3 petrol sahasında ortaklığın olduğunu belirtti. Somali denizdeki aramanın Türkiye açısından tarihi bir dönemin açıldığını ifade eden Bayraktar, kısa süre içerisinde Türkiye’nin stratejisini değiştirdiğini hatırlattı.

Kaynak: İHA
SONRAKİ HABER