İkincisi düzenlenen Yeni Anayasa Çalıştayları çerçevesinde sendika, sivil toplum kuruluşları ve meslek kuruluşları ile bir araya gelen Yazıcı, Türkiye’nin neden yeni bir anayasa ihtiyaç duyduğu sorusuna cevap aradıklarını ve hazırlanan ilk raporu da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a sunduklarını belirtti.
Türkiye’nin sivil bir anayasa yapmasının zorunluluk olduğunu ifade eden Yazıcı, 22 yıllık iktidar süresi boyunca 12 Eylül rejiminin izlerini silmek adına çalıştıklarını dile getirdi.
İLK RAPOR CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’A SUNULDU
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, partisinin Siyasi ve Hukuk İşleri Başkanlığınca ikincisi düzenlenen "Yeni Anayasa Çalıştayları" çerçevesinde meslek kuruluşları, sendikalar ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle bir araya geldi. Yazıcı, AK Parti olarak ‘Yeni Anayasa Çalıştaylarının’ ikincisini bugün gerçekleştirdiklerini belirtti. Yazıcı, birinci çalıştayı 9 Ekim'de anayasa hukuku, hukuk felsefesi, siyaset bilimi, sosyoloji ve kamu yönetimi gibi alanlarda uzman akademisyenlerin katılımları ile gerçekleştirdiklerini, bu çalıştayda ‘Türkiye neden yeni bir anayasaya ihtiyaç duyuyor?’ ve ‘Katılım ve uzlaşmaya dayanan yeni anayasanın yapım yöntemi ne olmalı?’ sorularına cevap aradıklarını, hocaların ufuk açıcı katkılarından, değerlendirme ve önerilerinden çok faydalandıklarını ifade etti. Yazıcı, ilk raporu Cumhurbaşkanı takdim ettiklerini vurguladı.
“HER ZAMAN DİLE GETİRDİK”
Yazıcı, bugün ikinci çalıştayı Türkiye’nin en geniş tabana sahip meslek kuruluşları, sendikalar ve sivil toplum kuruluşlarının başkan ve temsilcilerinin katılımı ile gerçekleştirdiklerini ifade etti. Çalıştaya ilişkin bilgiler veren Yazıcı, “Sorumluluğunu taşıdığımız cumhuriyet hükümetleri ve parlamentomuz, 2002 yılından itibaren ülkemizin temel sorunlarını kalıcı bir şekilde çözmek amacıyla hükümet sistemi, demokrasi, özgürlükler ve adalet alanında çok sayıda reforma imza atmıştır. Bu alanlarda attığımız tarihi adımları ve yaptığımız reformları taçlandıracak yeni ve sivil bir anayasa ihtiyacını hep ve her zaman dile getirdik. Hazırlanma yöntemi katılımcı, şeffaf ve uzlaşmaya dayanan; içeriği demokratik, sivil, özgürlükçü ve toplumun bütün kesimlerini kapsayan bir anayasa yapma azim ve kararlılığında olduğumuzun altını çizdik. Hatta seçimlerde hemen hemen seçime katılan siyasi partilerin tümü seçim beyannamelerinde yeni anayasa ihtiyacına vurgu yaptılar” diye konuştu.
Yazıcı, yaptığı açıklamasının devamında bundan sonra siyaset kurumuna düşen görevin Türkiye’nin ikinci yüzyılına yakışan bir anayasa yapmak olduğunu belirtti. Ancak 85 milyonluk bir ülkede bütün vatandaşların yüzde 100 katılımı ile yeni bir anayasa yağmanın mümkün olmadığı ifade edildi.