Farklı ülkelerden gelen Seramik sanatçıları Gordion Antik Kenti'ne hayran kaldı

Geçtiğimiz günlerde UNESCO Dünya Mirası Listesine giren Gordion Antik Kenti, farklı ülkelerden gelen seramik sanatçıları tarafından ziyaret edildi.

Farklı ülkelerden gelen Seramik sanatçıları Gordion Antik Kenti'ne hayran kaldı

Ankara'da düzenlenen 13. Uluslararası Macsabal İpek Yolu Sempozyumu'na katılım sağlayan öğretim üyesi ve sanatçılar, Polatlı'ya da giderek "Gordion Antik Kenti" ile "Midas Tümülüsü" ve "Duatepe Anıtı"nı gezdi.

Cumhuriyetin 100. yılı ve Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesinin kuruluşunun 40. yıldönümü kutlamaları kapsamında, Kore Kültür Merkezi ve Polatlı Belediyesinin de katkılarıyla gerçekleştirilen sempozyuma katılanlar için Polatlı ilçesindeki tarihi mekanlara gezi düzenlendi.

aa-20231004-32312804-32312796-farkli-ulkelerden-gelen-seramik-sanatcilari-gordion-antik-kentini-gezdi.jpg

"GORDİON" TEMALI SERAMİK ÇALIŞMASI

Güney Kore, Ukrayna, İngiltere, Peru, Singapur ve Türkiye'den 15 seramik sanatçısı ile öğretim üyeleri, "Gordion Antik Kenti" ile "Midas Tümülüsü" ve "Duatepe Anıtı"nı gezerek bölge hakkında bilgi aldı.

Daha sonra geziye katılanlar, Hacettepe Üniversitesinde "Gordion" temalı seramik çalışması gerçekleştirdi.

13 yıldır gerçekleştirdikleri uluslararası sempozyuma, UNESCO Dünya Mirası Asıl Listesi'ne alınan Gordion Antik Kenti'ni dahil ettiklerini söyledi.

Dünyanın farklı ülkelerinden gelen sanatçıların her birinin "kültür elçisi" olduğunu vurgulayan Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nadire Şule Atılgan, sanatçıların aynı zamanda "Gordion Antik Kenti" ve "Frig Kültürü" üzerine çalıştığını kaydetti.

"TARİH KİMİN YAZDIĞINA BAĞLI OLARAK DEĞİŞİR"

Sanatçıların yaptığı çalışmalarla Gordion'un tanıtımı kapsamında bir sergi açacaklarını anlatan Atılgan, "Bu topraklar çok kadim topraklar. Türk halkının, Anadolu halkının yetiştiği ve bütün insanlığın aslında kökeni olan, medeniyetlerin beşiği. Uluslararası sanatçılar tüm bu kültür birikimi hakkında bir miktar bilgi sahibi oldular. Aslında onlar kendilerine anlatılanları biliyorlar. Tarih kimin yazdığına bağlı olarak değişebilir. Gordion Antik Kenti ya da Çatalhöyük'ü onlara Batılı kaynaklar, belgeseller ya da filmler anlattığında gerçekler farklılaşabilir. Biz anlattığımızda ise kanıtlarıyla görmüş oldular. Ve gerçekten çok etkilendiler." ifadelerini kullandı.

aa-20231004-32312804-32312801-farkli-ulkelerden-gelen-seramik-sanatcilari-gordion-antik-kentini-gezdi-001.jpg

ANKARA'NIN İLK DÜNYA MİRASI

Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, Seramik Bölümü, Seramik Anasanat Dalı Öğretim Görevlisi Kim Yong Moon ise ülkedeki pek çok müzeyi gezdiğini, Türkiye'deki çanaklarla, Kore'deki çanaklar arasında çok benzerlik olduğunu belirtti.

Polatlı Belediyesi Tarihi Alanlar Tanıtım Merkezi Genel Koordinatörü Kadim Koç ise yaptıkları çalışmalar sonunda Gordion Antik Kenti'nin Türkiye'nin 20'nci, Ankara'nın ilk UNESCO Dünya Mirası ilan edildiğini ifade etti.

Haberankara.com

SONRAKİ HABER