Başkentin piramitleri burada hemen uğrayın! Anadolu'ya ev sahipliği yapan o alanı artık dünya keşfedecek

Başkent Ankara'da birbirinden önemli tarihi ve kültürel değerler bulunuyor. Anadolu’nun piramitlerine ev sahipliği yapan adresi dünyanın keşfedeceği açıklanırken Ankaralıların bir an önce ziyaret etmesi gereken o adresi derledik.

Başkentin piramitleri burada hemen uğrayın! Anadolu'ya ev sahipliği yapan o alanı artık dünya keşfedecek

Ankara'da yaşayan milyonlarca vatandaş, henüz keşfedemedikleri adresleri ziyaret etmek üzere harekete geçerken araştırmalarına da devam ediyor. Anadolu’nun piramitlerine ev sahipliği yapan bir adres şimdilerde tüm Ankara'nın gündemine oturmuşken merak edilen detayları Haberankara.com okurları için derledik.

Anadolu’nun ve başkentin piramitlerine evi sahipliği yapan Gordion, Ankara’nın ilk, Türkiye’nin 20’nci Dünya Mirası Listesi’ne giren kültürel miras varlığı oldu. Ankara’nın Polatlı ilçesinde yer alan Gordion Antik Kenti, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNSECO) tarafından Dünya Mirası Listesi’ne alındı. Gelişme ile birlikte ünü tüm dünyaya yayılan Gordion antik Kenti'ne henüz gitmeyen vatandaşlar da detayları merak etti.

ANKARA'NIN KÜLTÜR MİRASI TESCİLLENDİ

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne 2012 yılında eklenen Gordion Antik Kenti’nin bir dünya mirası olarak korunması için uzun süredir yapılan çalışmalar sonuç verdi. UNESCO tarafından uzman personel görevlendirilerek, 80’e yakın tümülüse ev sahipliği yapan Gordion Antik Kenti’nde incelemelerinin ardından kültürel miras varlığı olma hakkına kavuştu.

aw036316-07.jpg

Gordion Antik Kenti’nde yer alan ve “Eşek Kulaklı” olarak da bilinen Kral Midas’ın babası Kral Gordious’a ait tümülüs, maruz kaldığı erozyona rağmen 300 metre çapı ve 53 metre yüksekliği ile dünyanın en büyük ikinci tümülüsü olma özelliğini taşıyor. Mezarın yapımında kullanılan, çam, ardıç ve sedir ağaçları sebebiyle dünyada ayakta kalan en eski ve en iyi korunmuş olan ahşap bina olarak ziyaretçilerini beklemeye başladı.

ALANDA RESMEN TARİHE YOLCULUK YAPILIYOR

Deniz Kavimleri Hareketi olarak da bilinen Ege Göçleri ile Milattan Önce 12’nci yüzyılda Anadolu’ya gelen Friglerin, Gordion’da antik dönemde dünyanın en önemli yerleşim yerlerinden birine kent kurduklarını dile getiren Polatlı Belediyesi Tarihi Alanlar Tanıtım Merkezi (POTA) Genel Koordinatörü Kadim Koç, “Bu Tümülüsler de zaman içerisinde oluşmuş. Keşfi de Berlin-Bağdat demir yolu buradan geçerken iki Alman kardeş tarafından gerçekleşmiş. Onların ardından da kısa süreli olarak Osmanlı zamanında bazı kazılar yapılmış ve antik kent bulunmuş.” ifadelerini kullandı.

aw036316-06.jpg

Bununla beraber, “Dünyanın tek ahşap mezarını içinde barındıran tümülüs. Bu tümülüs, 1957 yılında Amerikalı ve Türk uzman tarafından keşfedilip bir kazı başlatılıyor. Daha sonra da Zonguldak’tan getirilen madencilerimizle birlikte arkamızda bulunan bu tünel kazılarak mezar odasına ulaşılıyor.'' dedi. Bu tümülüsün yaklaşık 300 metre çapında 53 metre yüksekliğinde olduğunu söyleyen Koç, antik kent çevresinde 80’e yakın tümülüs bulunduğunu belirtti. Koç, ''Bu tümülüslerin hepsi şu anda dünya mirası olarak kabul edilmiş durumda” bilgisine yer verdi.

İLK MÜZİK YARIŞMASINA DAHİ EV SAHİPLİĞİ YAPTI

Ankara’nın ilk kez Frigler tarafından başket olarak ilan edildiğini dile getiren Koç, Frigler’in başkenti olan Gordion'un önemli bir miras olduğunu belirtti. ''Bunların bir örneği olan Mısır Piramitleri neyse burada da tümülüsler var. Dünya’nın en büyük 2’nci tümülüsü ve dünyanın tek ahşap mezar örneği bulunmakta. Karşımızda dünyadaki en eski çakıl mozaiki var.

aw036316-01.jpg

Antik kentin kapısında baktığımızda İç Anadolu’da bulunan en büyük Antik Kent kapısına sahip. Büyük İskender’in Anadolu’ya hakim olmak düşüncesiyle kördüğümü çözme efsanesi burada geçiyor. Kral Midas’la ilgili birçok efsane burada geçiyor. İlk müzik yarışması burada yapılıyor. Yani Frigler o kadar çok miras bırakmışlar ki bunların farkına varmak hak ettiği yere taşımak çok önemli.” şeklinde konuştu. Sizlerde alanı ziyaret etmek için Polatlı ilçesinin Yassıhüyük Mahallesi'ne ulaşabilirsiniz.

Haberankara.com

SONRAKİ HABER