Ünlü ressam Mustafa Ayaz Ankara'da hayatını kaybetti!

Türkiye’nin önemli ressamlarından gösterilen Mustafa Ayaz’ın Ankara’da tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybettiği açıklandı.

Ünlü ressam Mustafa Ayaz Ankara'da hayatını kaybetti!

Çağdaş Türk resim sanatının çok önemli bir üyesi olarak gösterilen ressam Mustafa Ayaz’ın hayatını kaybettiği bildirildi. Ankara’da yaşayan Mustafa Ayaz bir süredir rahatsızlığı nedeniyle tedavi görüyordu. 86 yaşında olan ünlü ressam bugün hastanede hayatını kaybetti.

Trabzon doğumlu olan Mustafa Ayaz mesleğinde sayısız başarıya imza atmıştı. Ankara’da uzun yıllar çalışan ve bu kentte de emekli olan Mustafa Ayaz eserlerini Balgat’ta kurduğu Mustafa Ayaz Müzesi’nde 2007 yılından itibaren sergiliyordu.

Ankara'da tedavi gördüğü hastanede vefat eden Ayaz'ın cenazesi, yarın Kocatepe Camisi'nde öğle vakti kılınacak cenaze namazının ardından Karşıyaka Mezarlığı'nda toprağa verilecek.

MUSTAFA AYAZ KİMDİR?

1938'de Trabzon'un Çaykara ilçesinin Kabataş köyünde doğan Ayaz'ın çocukluğu, yoksulluk ve hastalıklarla geçtiğinden ilkokula 10 yaşında başladı. 1953'te Erzurum Pulur Köy Enstitüsü ortaokul son sınıfta resim yeteneğiyle hocalarının dikkatini çeken Ayaz, İstanbul Çapa Öğretmen Okulu resim bölümü sınavlarını kazandı.

Mezuniyetinin ardından bir yıl ilkokul öğretmenliği yapan Ayaz, 1960'ta Gazi Eğitim Enstitüsünün resim bölümüne girdi ve buradan 1963'te mezun oldu. Ayaz, sonrasında 3 yıl Çorum'da resim öğretmenliği ve atölye şefliği yaptı.

1966'da Gazi Eğitim Enstitüsü resim bölümü asistanlık sınavını kazanan ve 1984 yılına kadar burada resim hocalığı yapan Mustafa Ayaz, 1984'te Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'ne geçti ve 1987'de emekli oldu.

Ayaz, 1988'den beri kendi atölyesinde resim sanatını sürdürerek, yurt içinde 60'ı aşkın kişisel sergi açtı ve 19 ödül kazandı.

Sanatçı, Hindistan, Kuveyt, Mısır, Romanya, Bulgaristan, Polonya, Belçika, Fransa, ABD, İngiltere, Cezayir ve Almanya gibi pek çok ülkede karma sergi ve bienallere katıldı. Mustafa Ayaz'ın 400'den fazla eseri yabancı ülke koleksiyonlarında, 4 bine yakını da yerli koleksiyonlarda bulunuyor.

Ankara'nın Balgat semtinde 2007'de kurduğu Mustafa Ayaz Müzesi'nde sanatçının 1960-2020 yılları arasında yaptığı eserleri sergileniyor.

KÜLTÜR BAKANI ERSOY’DAN TAZİYE MESAJI

Ressam Mustafa Ayaz’ın vefatından dolayı Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy da bir taziye mesajı yayımladı. Soyut sanatın Türkiye’deki çok önemli bir temsilcisi olduğunu söylediği Mustafa Ayaz’ın vefatını büyük üzüntü ile öğrendiğini ifade eden Kültür Bakanı Ersoy ünlü ressamın eksikliğinin resmin sanatında her daim hissedileceğinin altını çizdi.

Kaynak: Anadolu Ajansı
SONRAKİ HABER