Sofraları süslüyor! İşte durak yoğurdunun hikayesi!

Durak yoğurdu, unutulmaya yüz tutmuş lezzetler arasında yer alıyor. Durak yoğurdunun ne olduğu ve hikayesinin nereden geldiği ise merak ediliyor.

Sofraları süslüyor! İşte durak yoğurdunun hikayesi!

Bir zamanların gözde lezzetlerinden durak yoğurdu, unutulmaya yüz tutsa da hala sofralardaki yerini alıyor. Durak yoğurdunun nasıl yapıldığı ise araştırılıyor.

Durak yoğurdunun nasıl elde edildiği merak ediliyor. Durak yoğurdu, bazalt taşından oyulan 'Dorak' veya 'süzek taşı' içerisine süzme yoğurt konulup uzun süre bekletilerek elde ediliyor. Süzek taşı içerisine konulan yoğurdun içindeki asitli suyu bazalt taş tarafından emilmek suretiyle dışarı atılır.

Uzun süre saklanabilen 5 kilo yoğurttan 1 kilo durak yoğurdu elde edilir. Peynir gibi koyu kıvama gelinceye kadar dorak taşı içerisinde bekletilerek suyu çekilen yoğurt, ekmek arasına konularak ya da yağ gibi ekmek üzerine sürülerek de tüketilir. Tercihe bağlı olarak tüketilebilir. Büyükbaş hayvanların sütünden elde edilen peynirler toprak çömleklere basılıp ağzı kapatıldıktan sonra tersine kum içerisine gömülerek birkaç ay mahzenlerde kumda bekletililiyor. Daha sonra da tüketici ile buluşturuluyor.

DURAK YOĞURDUNUN HİKAYESİ

Durak yoğurdu'nun hikayesi ise şu şekilde anlatılıyor:

"Develimizin tanınmış simalarından ve İstanbul’da müteahhitlik alanında faaliyetlerini sürdüren Şahin Özdamarlar, 1960 yılında küçüklüğünde çelik çomak oynarken gözüne perde iner, yaralanır ve babaannesi tarafından gözüne durak yoğurdu bağlarlar. Ertesi gün gözü sağlığına kavuşur."

Durak yoğurdunun lezzeti ise çok konuşuluyor. Siz de bu lezzeti hala denemediyseniz unutulmaya yüz tutmuş durak yoğurdunu tatmalısınız.

Kaynak: İHA
SONRAKİ HABER