Sivas’taki Kayalıpınar’da yapılan kazılarda tapınak izi bulundu

Sivas’ın Yıldızeli ilçesinde yer alan Kayalıpınar’da yapılan kazılarda Hitit dönemine ait bir tapınak izine rastlanıldı.

Sivas’taki Kayalıpınar’da yapılan kazılarda tapınak izi bulundu

Yurdun pek çok yerinde arkeoloji alanındaki önemli kazı çalışmaları devam ediyor. Sivas'ın Yıldızeli ilçesinde yer alan ve eski adı "Samuha" olan 3 bin 800 yıllık Hitit şehri Kayalıpınar'daki kazılarda bir tapınak izine rastlanıldı. Hitit döneminin önemli tanrıları arasında gösterilen Hurri Hava Tanrısı Teşup'un kız kardeşi Şavuşka'ya ait tapınak olduğu değerlendiriliyor.

Kayalıpınar'da Sivas Müze Müdürlüğü tarafından Almanya Marburg Philipps Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Vuslat Müller Karpe danışmanlığında ilk kez 2005'te başlatılan kazılar, yılın belirli döneminde sürüyor. Farklı dönemlerde yapılan kazılarda, bugüne kadar eski Asur Ticaret Kolonileri, Hitit, Roma ve Bizans dönemlerine ait yapı izleri, Helenistik, Roma ve Erken Hristiyanlık dönemlerinden kalma mezarlar, Hitit kralları, prenses, prens ve görevlilerine ait çok sayıda mühür baskısı bulundu.

30 KİŞİLİK EKİP GÖREV ALDI

Koç Üniversitesi Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi ve kazı başkanı Doç. Dr. Çiğdem Maner, 4 Temmuz'da başlayan kazılarda 30 kişilik ekibin görev aldığını kaydetti.

Kültür ve Turizm Bakanlığının temsilcisi olarak da kazıya Sivas Müzesinden sanat tarihçisi Yavuz Akkaya'nın katıldığını, bölgede özellikle bir alana odaklandıklarına dikkat çeken Maner şunları söyledi:

"Tapınak yapısı olabileceğini düşündüğümüz bir alanda çalışıyoruz. Geçen sene o alanda önemli Hititçe bir tablet parçası çıkmıştı. Büyükbaş hayvan sevkiyatından bahsediyordu, 1200 inek ve 400 öküz gibi. Bu yılki kazılarda bunu destekleyen farklı bulgulara rastladık. Dolayısıyla o alandaki tüm yapıyı ortaya çıkartmaya karar verdik ve bu seneki ana hedeflerimizden birisi bu."

Ağustos ayında ise diğer alanlarda çalışmaya başlayacaklarına dikkat çeken Maner, "2022'den itibaren yaptığımız kazılarda anıtsal Hitit yapısına rastladık. Burada anıtsal bir giriş var, geçen sene burada çivi yazılı belge bulundu. 'A' alanı dediğimiz alanın bir tapınak yapısı olduğunu düşünüyoruz. Bu tapınağın da meşhur Şavuşka Tapınağı olabileceği düşüncesindeyiz. Önümüzdeki haftalarda burada yapacağımız kazılar bunun doğru olup olmadığını bize gösterecektir." şeklinde konuştu.

Kaynak: Anadolu Ajansı
SONRAKİ HABER