Şener Kökkaya kimdir, hangi filmler ve dizilerde oynadı?

Başta BKM filmleri olmak üzere birçok film ve dizide rol almış oyuncu Şener Kökkaya 82 yaşında hayata veda etti. Sanatçının hayatına dair detaylar merak edildi.

Şener Kökkaya kimdir, hangi filmler ve dizilerde oynadı?

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Adana Devlet Tiyatrosu’nun emektar sanatçılarından ve Vizontele ve Eyvah Eyvah gibi BKM filmleri başta olmak üzere birçok yapımda rol almış Şener Kökkaya’nın vefatını duyurdu. 82 yaşında aramızdan ayrılan Şener Kökkaya’nın hayatına dair detaylar ise merak edildi. Kullanıcılar internet üzerinde Şener Kökkaya kimdir? Şener Kökkaya hangi filmlerde oynadı? Şener Kökkaya neden öldü? gibi aramalar yapmaya başladı.

ŞENER KÖKKAYA KİMDİR?

Şener Kökkaya kimdir, hangi filmler ve dizilerde oynadı?

30 Haziran 1942’de Antalya’da doğan Şener Kökkaya, 1957 yılında Eskişehir’de tiyatro kariyerine başladı. Bunun için de o sıralar okuduğu Eskişehir İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi’ni 2. sınıfında bırakıp şehrin Oda Tiyatrosu ve Şehir Tiyatrosu’nda tiyatro kariyerini sürdürdü ve birçok oyunda rol aldı.

Şener Kökkaya Devlet Tiyatroları, Pendik Tiyatrosu’nu kurma derken 1982 yılına kadar Ankara Sanat Tiyatrosu’nda oyunculuk ve sahne amirliği yaptı. Geniş kitlelerin tanımaya başladığı program ise 70’li yıllarda TRT’de haberlerden önce gösterilen 5 Dakika programıydı.

Sanat yaşamına 1957 yılında Eskişehir'de amatör tiyatro ile başlayan Kökkaya, eğitimini sürdürmekte olduğu Eskişehir İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi'ni 2. sınıfında bıraktı. Eskişehir Oda Tiyatrosu ve Eskişehir Belediye Şehir Tiyatrosu’nda birçok oyunda rol aldı. Devlet Tiyatroları'nda konuk oyuncu olarak çalıştı. 1966 yılında Pendik Tiyatrosu’nun kurucusu ve oyuncusu oldu. Bir yıl sonra girdiği Ankara Sanat Tiyatrosu'nda 1982 yılına kadar oyunculuk ve sahne amirliği görevlerinde bulundu. 1970’li yıllarda TRT’de haber saati öncesinde yayınlanan ve Savaş Yurttaş ile sunduğu "5 Dakika" programına geniş kitlelerce tanındı.

1986'da ise sağlık sebebiyle Şener Kökkaya İzmir'e yerleşerek İzmir Sanat Tiyatrosu'nu kurdu. Şiir ve oyun senaryoları da yazan sanatçı, oyunculuğunu tiyatro ile sınırlamayıp kamera karşısına geçerek sinema ve dizi filmlerde rol aldı. Özellikle BKM’nin Vizontele ve Eyvah Eyvah serileri gibi yapımlarda hafızalardan silinmeyecek karakterlere imza attı. Birçok şehirde oyunculuk ve bu konuda dersler veren Kökkaya en son Adana Devlet Tiyatrosu'nda çalıştı.

Şener Kökkaya, 20 Temmuz 2024 yılında 82 yaşında aramızdan ayrıldı.

ŞENER KÖKKAYA HANGİ FİLMLER VE DİZİLERDE OYNADI?

İlk sinema filmi Yılmaz Güney imzalı Sürü olan Şener Kökkaya, en bilindik rollerine BKM’nin Vizontele, Vizontele Tuuba Organize İşler, Eyvah Eyvah’ın ilk 3 filmi gibi yapımlarında hayat verdi. Ayrıca Sakarya Fırat, Kutsal Damacana 2: İtmen, Ulak, Nokta ve 2013 yılında da Kaçak gibi yapımlarda oynadı.

Kaynak: Haberankara.com
SONRAKİ HABER