Geç Kalkolitik, Roma ve Erken Bizans dönemlerinde yerleşim yeri olarak kullanılan ve ören yeri statüsü kazanan Hadrianopolis Antik Kenti’ndeki kazı ve restorasyon çalışmaları devam ediyor. Kazılarda, hayvan figürleriyle bezeli mozaikleriyle ünlü ve “Karadeniz’in Zeugması” olarak bilinen bu antik kentte şimdiye kadar iki hamam, iki kilise, bir savunma yapısı, kaya mezarları, iç kale, yer altı kaya yerleşkesi, çeşme, kemerli yapı, anıtsal kültik niş, sur, villa, anıtsal yapılar ve çeşitli kutsal alanlar gün yüzüne çıkarıldı.
Karabük Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ersin Çelikbaş'ın başkanlığında kazılarda on olarak M.S. 5'inci yüzyıla ait olduğu tahmin edilen, 9,2 santimetre uzunluğunda üzerinde taşıma halkası yer alan bronz obje bulundu.
Çelikbaş bronz objeyle ilgili şu bilgileri verdi:
"Bu bronz objenin antik dönemde filtre olarak kullanıldığını tespit ettik. Bu antik dönemde insanların içeceklerini filtreleyen, daha konforlu bir şekilde içmelerini sağlayan obje."
"Üzerindeki taşıma halkası, aslında antik dönemde insanların bronz objeyi bir sefer kullanmadığını, kullandıktan sonra temizlenerek muhafaza altına alındığını ve defalarca kullanıldığını göstermekte. Konik bronz objenin üzerinde delikler var. Bu delikler filtre görevini görüyor."
"MEYVE SULARI VE İÇECEKLER YAPILMIŞ"
Hadrianopolis'te M.S. 5'inci yüzyılda yoğun tarımsal faaliyetleri yapıldığını anlatan Çelikbaş, şöyle devam etti:
"Bu tarımsal faaliyetler ışığında Hadrianopolis'te nar, elma, armut ve üzüm gibi meyvelerle arpa ve buğday gibi hububatın yetiştirildiğini biliyoruz. Antrololojik çalışmalarda hububatın Hadrianopolis toplumu tarafından tüketildiği net bir şekilde ortaya konmuştu."
Çelikbaş, yapılan kazılar sonucunda Hadrianopolis’te çeşitli tarımsal ürünlerin yanı sıra üretim faaliyetlerinin de gerçekleştirildiğini öğrendiklerini belirtti:
“Hadrianopolis’te yetiştirilen çeşitli meyvelerden meyve suyu ve diğer içecekler üretildiğini biliyoruz.”
“İçki içerken, insanlar saz ve kamış gibi bitkilerden yaptıkları pipetlerin uçlarına bu filtreyi takarak, içeceklerini daha konforlu ve temiz bir şekilde içtiklerini gözlemliyoruz.”
“Günümüzde pipetler plastikten yapılırken, antik dönemde pipetlerin bitkisel malzemelerden ve filtreli bronzdan üretildiği, o dönemdeki insanların içeceklerini daha sağlıklı ve rahat bir şekilde tükettiklerini gösteriyor.”