Evinin bodrumunu bağlama atölyesine çevirdi

Saz kültürünü çok sevdiğini söyleyen Caner Bal, evininin bodrumunu bağlama atölyesine çevirdi.

Evinin bodrumunu bağlama atölyesine çevirdi

Evinin bodrum katını atölyeye çeviren 59 yaşındaki Caner Bal, hobi amaçlı bağlama üretiyor. Bal, sazı ticari amaçlı yapmadığını ve saz yapmaya başlama hikayesini anlattı.

Çocukken ailesiyle gittiği Almanya'da torna işinde çalışan Caner Bal, büyük özlem duyduğu memleketi Kayseri'ye 35 yıl sonra kesin dönüş yaparak, evinin bodrum katında hobi amaçlı bağlama üretmeye başladı. Caner Bal, 22 yaşında konserine gittiği sanatçı Arif Sağ ile tanıştıktan sonra kendisine bağlama satın aldı. Bal, kısa sürede bağlama çalmayı öğrendi, hayranı olduğu Sağ ile 32 yaşındayken aynı sahneye çıkma fırsatı buldu. Bağlamaya olan tutkusu her geçen gün artan Bal, Almanya'da torna işinin yanında düğünlerde ve türkü barlarda sahne aldı, meraklılarına bağlama kursu vermeye başladı.

Bal, bu iş için kısa süreliğine Almanya'dan Türkiye'ye gelerek İstanbul'da bağlama üreten bir ustanın yanında işin püf noktalarını öğrenmek amacıyla ter döktü. Almanya'da evinin bodrumunda saz yapmaya başlayan Bal, 2013'te büyük özlem duyduğu memleketine döndü. Kesin dönüş yaptığı ata topraklarında bir ev inşa eden Bal, bodrum katını atölyeye çevirerek bağlama üretmeye devam etti.

Evinin bodrumunu bağlama atölyesine çevirdi

Bal, "Almanya'da 29 yıl vida üretiminde çalıştım. Ahşapla hiç alakam yoktu. Tam olmasam da müzisyenim diyebilirim. Sahne alıyordum. Düğünlerde, türkü barlarda çok çaldım. Televizyon programlarım oldu. Konuk sanatçı olarak çıktığım yerler vardı. Derken saz gereksinimi duydum. İstanbul Mahmutpaşa'da bir ustanın yanında 2 hafta çalıştım. Saz yapmaya da böyle başladım" dedi.

Ticari amaç gütmediği bu işi severek devam ettirdiğini söyleyen Bal, şöyle devam etti:

"11 yıldır saz yapımına hobi olarak devam ediyorum. Sazı kesinlikle ticari amaçlı yapmıyorum, bu bir kültür. Bu kültürü de ben çok seviyorum, devam ettirmek istiyorum. İyi ki bu kültür bizde var."

59 yaşındaki Caner Bal'ın ciddi bir emek harcayarak yaptığı sazları büyük ilgi görüyor. Caner Bal, bağlama kültürünün devam etmesini istediğini de sözlerine ekledi.

Kaynak: Anadolu Ajansı
SONRAKİ HABER