Düzce’deki Prusias Ad Hypium Antik Kenti’ne kazı çalışmaları tamamlanıyor

Batı Karadeniz’in Efes’i olarak bilinen Düzce’nin Konuralp bölgesindeki Prusias Ad Hypium Antik Kenti’nde kazı çalışmalarının yıl sonunda tamamlanması planlandı.

Düzce’deki Prusias Ad Hypium Antik Kenti’ne kazı çalışmaları tamamlanıyor

"Batı Karadeniz'in Efes'i" olarak anılan Düzce'nin Konuralp bölgesinde adını Bitinya Kralı I. Prusias'tan alan Prusias Ad Hypium Antik Kenti'nde yıl sonunda tamamlanması planlanan kazı çalışmalarının ardından restorasyon çalışmalarına başlannacak.

Tarihi milattan önce 3. yüzyıla kadar giden, zamanla üzerine yeni yapılar inşa edilen fakat toprak altı zenginliği bozulmayan bölgede, Kültür Varlıkları Müzeler Genel Müdürlüğünün izniyle Konuralp Müze Müdürlüğü başkanlığında, Düzce Belediyesi destekleriyle başlatılan arkeolojik çalışmalar 2019'dan bu yana 12 ay kesintisiz şekilde devam ediliyor.

Geçmiş dönemlerdeki depremler ve restorasyonlarla yıkıma ve değişime uğradığı tespit edilen antik kentteki kazı çalışmaları, uzman ekiplerce yürütülüyor.

MEDUSA BAŞINDAN APOLLON HEYKELİNE MİTOLOJİ KEŞİFLERİ

Antik tiyatro, surlar, su kemerleri ve Roma Köprüsü gibi yapıların yer aldığı bölgede, tiyatro bölümündeki kazılarda şimdiye kadar 2 bin yıllık olduğu sanılan, Yunan mitolojisinde "gözlerine bakanı taşa çeviren, yılan saçlı dişi canavar" olarak bilinen Medusa heykel başı, mask (yüz kalıbı) heykelleri ile grotesk (eski çağ Roma yapılarında bulunan tuhaf, gülünç figürlerden oluşmuş süsleme) figürü ve tonoz (tavan örtüsü) keşfedildi.

Sahne bölümünün ortalarında yürütülen çalışmada ise yine Yunan mitolojisindeki tanrı Apollon, zafer tanrıçası ve avcı Akteon'un kabartma heykellerine rastlandı. Tiyatro yapısının büyük bölümü açığa çıkarılan kazılarda, geçen yılın son bölümünde "Dionysos Kült Mekanı"nı yansıtan aslanlı mozaik ve Büyük İskender'e ait heykel başı, arkeologları heyecanlandırdı.

Doğu Roma döneminde tiyatronun, amacı dışında kullanıma başlandığının tespitiyle birlikte özellikle Osmanlı döneminden itibaren yerleşim alanı olarak kullanıldığı da yapılan kazılar neticesinde anlaşıldı. Buna rağmen büyük oranda sağlam şekilde ortaya çıkarılan tiyatro, yalnızca Bitinya bölgesinin değil, Anadolu'nun da iyi korunmuş tiyatrolarından biri olma özelliği taşıyor.

Kaynak: Anadolu Ajansı
SONRAKİ HABER