Dünyanın en eski portresi: 26 bin yıllık gizemli heykel

Arkeologlar tarafından 1920’lerde keşfedilen Dolni Vestonice Portre Kafası, bilinen en eski kişisel insan portresi olarak öne çıkıyor. 26 bin yıllık bu küçük heykel, Çekya’nın Güney Moravya bölgesinde bulunan Dolni Vestonice arkeolojik alanında gün yüzüne çıkarıldı.

Dünyanın en eski portresi: 26 bin yıllık gizemli heykel

Yaklaşık 4.8 cm yüksekliğinde ve 2.4 cm genişliğinde olan bu figür, mamut dişinden oyularakşekillendirilmiş. Yontma taş aletlerle detaylandırılan yüz, belirgin gözler, gamzeli bir çene, çıkıntılı burun ve bireyselleştirilmiş yüz hatları taşıyor. Figürde görülen kadının saçlarının toplu olduğu veya bir başlık taktığı düşünülüyor.

TARİHİN İLK BİREYSEL PORTRESİ

Önceki çağlara ait heykeller, özellikle Vestonice Venüsü gibi figürler, belirgin yüz hatlarına sahip değildi. Ancak bu küçük portre, kişiye özgü detaylar içerdiği için şimdiye kadar bulunan en eski bireysel insan portresi olarak değerlendiriliyor.

"TAŞ DEVRİ'NİN POMPEİİ'Sİ"

Üst Paleolitik dönemde, mamut avcılarından oluşan bir topluluk, günümüz Çekya’sındaki Dolni Vestonice bölgesinde kamp kurmuştu. Bölge, “Taş Devri’nin Pompeii’si” olarak anılıyor, çünkü kazılarda on binlerce seramik, taş alet ve kemik obje keşfedildi.

1949’da yapılan kazılarda, kırmızı aşı boyasıyla kaplanmış ve delikli on tilki dişiyle süslenmiş bir mezar bulundu. Mezarın içinde orta yaşlı bir kadına ait iskelet ortaya çıkarıldı. 2018’de yapılan yüz rekonstrüksiyonları, bu kadının yüz hatlarının mamut dişinden yapılmış küçük heykelle büyük benzerlik taşıdığını gösterdi.

Kaynak: Haberankara.com
SONRAKİ HABER