Devlet Tiyatroları, atıklardan tasarlanan kostümleri sanatla bir araya getirdi

Devlet Tiyatroları (DT), atölye çalışmaları kapsamında atık malzemeleri yeniden değerlendirerek sanatsal kostümlere dönüştürdü.

Devlet Tiyatroları, atıklardan tasarlanan kostümleri sanatla bir araya getirdi

Bu yıl 11’incisi düzenlenen ArtAnkara Uluslararası Çağdaş Sanat Fuarı, ATO Congresium’da sanatseverleri bir araya getirirken, 150’den fazla galerinin yanı sıra DT’nin iki özel sergisine de ev sahipliği yapıyor. “Atık Malzemeden Kostüm Yapımı Atölyesi Sergisi” ve “Repliklerden Sahneye DT Kadın Kostüm Sanatçıları Sergisi” ile tiyatro kostüm sanatına dair özgün çalışmalar sanatseverlerle buluşuyor.

Farklı dönemlerden tiyatro oyunlarına ait kostümler ve bu kostümlerin yaratım süreçlerini gözler önüne seren “Repliklerden Sahneye DT Kadın Kostüm Sanatçıları Sergisi”, tiyatro sahnesinin önemli bir parçası olan kostüm tasarımcılarının yaratıcı dünyasına ışık tutmayı amaçlıyor.

Devlet Tiyatroları, atıklardan tasarlanan kostümleri sanatla bir araya getirdi

Sergide, yıllarca usta oyuncuların sahnede giydiği kostümleri tasarlayan isimlerin çalışmaları yer alıyor. Aralarında sanatçı Ayten Gökçer'in kostümlerini hazırlayan Hale Eren'in de bulunduğu birçok deneyimli tasarımcının eserleri, tiyatro sahnesinin arkasındaki emeği gözler önüne seriyor.

Atıkların sanatla buluşmasını sağlayan, bireylerin farkındalığını artırmayı ve yaratıcılıklarını ortaya çıkarmalarına imkan tanımayı hedefleyen Atık Malzemeden Kostüm Yapımı Atölyesi Sergisi ise bu kez profesyonel tasarımcılarla değil, öğrenciler, ev kadınları ve farklı mesleklerden kişilerle hayata geçirildi.

Devlet Tiyatroları, atıklardan tasarlanan kostümleri sanatla bir araya getirdi - Resim : 2

"18 KADIN KOSTÜM TASARIMCISININ TASARIMLARINI DEPOLARDAN ÇIKARDIK"

Sergilerin küratörlüğünü üstlenen Devlet Tiyatroları Sanat Teknik Müdürü ve Baş Dekoratör Hakan Dündar, sergiye ilişkin bilgi verdi.

Dündar, Repliklerden Sahneye DT Kadın Kostüm Sanatçıları Sergisi için Devlet Tiyatrosu'nun kuruluş tarihinden bugüne kadar kurumda çalışan 18 kadın kostüm tasarımcısının tasarımlarını depolardan çıkardıklarını, bazılarının ise replikalarını yaptıklarını ve her tasarımcının bir tasarımıyla sergiye katılmış olduğunu söyledi.

Atık Malzemeden Kostüm Yapımı Atölyesi Sergisi'nin ise yürüttükleri atölye çalışmasının sonucunda ortaya çıktığını anlatan Dündar, şunları kaydetti:

"İstanbul'da yapılan Devlet Tiyatroları Kadın Oyun Yazarları Festivali kapsamında yaptığımız bir workshop vardı. O workshopta çıkan bu tasarımlar, öğrencilerle yaptığımız bir çalışmaydı. Devlet Tiyatrosunun Adana, Antalya, Trabzon festivallerinde atölye çalışmalarını sürdürdük ve atölye çalışmalarından bir seçki yapıp sergiyi oluşturduk."

Devlet Tiyatroları, atıklardan tasarlanan kostümleri sanatla bir araya getirdi - Resim : 3

PLASTİK TABAK, BULAŞIK SÜNGERİ, ÇATAL VE KAŞIK KULLANILDI

Dündar, amaçlarının geri dönüşümü ve atık malzemeleri değerlendirmek olduğunu belirterek, "Atıkları, yaşama kazandırmak istiyoruz. Kostümlerin hepsinin bir iç konstrüksiyonu var ve hepsi şu an manken üzerinden çıkarılıp giyilebilecek durumda. Bu kostümleri giymek istersek, giyilebilir bir yapısı var, ona göre planlandı." diye konuştu.

Kaynak: Anadolu Ajansı
SONRAKİ HABER