UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'nde yer alan Hattuşa Antik Kenti ile Hitit medeniyetine ev sahipliği yapan Çorum’da, 15 Nisan Dünya Hitit Günü çeşitli etkinliklerle kutlandı. Ethem Erkoç Konferans Salonu’nda düzenlenen programa; Çorum Valisi Ali Çalgan, Belediye Başkanı Halil İbrahim Aşgın, akademisyenler, öğrenciler ve çok sayıda davetli katıldı.
ÜNİVERSİTEMİZİN ÇALIŞMALARI ÜST DÜZEYDE
Çorum'daki tarihi eserlerin, müzenin, ören yerlerinin daha çok kişi tarafından ziyaret edilmesi gerektiğini belirten Çalgan, "Bu anlamda üniversitemizin, sivil toplum örgütlerimizin, yerel yönetimlerimizin, mülki idarenin yapacağı çok şey olduğunu düşünüyorum. Memnuniyetle ifade edeyim, üniversitemizin bu konudaki çalışmaları üst düzeyde. Bunları inşallah artırarak devam ettirecekler." dedi.
Çorum Belediye Başkanı Halil İbrahim Aşgın da Çorum'un çok kıymetli bir hazinenin üzerinde oturduğuna dikkati çekerek, "Ancak Çorumlular olarak hazinenin farkında değiliz. Hititler hukuktan sanata, kültürden ticarete her alanda çağın ilerisinde bir topluluk. Biz bir payitahtın, bir başkentin üzerindeyiz. Sıradan bir devlet değil, bir imparatorluk başkentinin merkezindeyiz." diye konuştu.
Aşgın, Hititlerin tanıtımı için birçok projeyi hayata geçirdiklerini kaydetti.
BİLİMSEL KAZI ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR
Hitit Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zekeriya Işık, üniversite olarak Çorum'daki Hititlerin önemli şehirleri Hattuşa ve Şapinuva antik kentleri ile Niğde'deki Porsuk Höyük'te bilimsel kazı çalışmalarını sürdürdüklerini aktardı.
Kazılarda elde edilen bilgi ve bulguları 8 Mayıs'ta düzenleyecekleri Kazı ve Yüzey Araştırmaları Paneli ile kamuoyuyla paylaşacaklarını bildiren Işık, 13. Uluslararası Hititoloji Kongresi'nin de 2026 yılının Eylül ayında Çorum'da yapılacağını kaydetti.
Vakıf 19 Başkanı Alper Bilan da Hititlerin Antahşum Bayramı ile baharı karşıladıklarını hatırlatarak bu kültürel mirasın yaşatılması gerektiğine dair katılımcılara açıklamalarda bulundu.