Coğrafi işaret tescilli Nallıhan Örtmesi yöre kadınları tarafından kullanılıyor

Ülkemizin kültürel pek çok ögesi bulunuyor. Bu ögelerden birçoğu da coğrafi işaret tescili taşırken Ankara'nın Nallıhan ilçesinin temsilcilerinden Nallıhan Örtmesi de yöre kadınları tarafından kullanılmaya devam ediyor.

Coğrafi işaret tescilli Nallıhan Örtmesi yöre kadınları tarafından kullanılıyor

Kültürel benliğimizi oluşturan ögelerin nesilden nesile aktarılması için geleneklerimize sahip çıkılmaya devam ediyor. Kültürel ögeler ve yöresel lezzetler için coğrafi işaret tescili alınması giderek önemli bir konu haline gelirken Ankara'nın Nallıhan ilçesinde üretilen Nallıhan Örtmesi de bu tescili aldı.

Ankara'nın Nallıhan ilçesinde coğrafi işaret tescilli Nallıhan Örtmesi, geçmiş yıllara göre daha az olmasına rağmen kullanılmaya devam ederken bir geleneğin daha unutulmaması için yöre halkı Nallıhan Örtmesi'ni kullanmayı sürdürüyor.

COĞRAFİ İŞARET TESCİLLİ NALLIHAN ÖRTMESİ YÖRE SAKİNLERİNCE KULLANILIYOR

Nallıhan yöresine özgü motiflerin yer aldığı Nallıhan Örtmesi, Nallıhan ilçesinin yanı sıra Beypazarı gibi bazı ilçelerde de kadınlar tarafından sıklıkla tercih ediliyor. Nallıhan ilçe pazarına gelirken Nallıhan Örtmesi'ni kullanan Visal Kayak ise "Gençliğimden beri pazara çıkarken bu yöresel kıyafetleri giyiyorum. Şimdiki gençler bu kıyafetleri tercih etmiyorlar. Biz geleneği devam ettiriyoruz." ifadelerine yer verdi.

Coğrafi işaret tescilli Nallıhan Örtmesi yöre kadınları tarafından kullanılıyor

NALLIHAN ÖRTMESİ NEDİR?

Nallıhan Örtmesi, baş ile birlikte vücudun üst kısmını kapatacak şekilde kullanılan örtüler olarak adlandırılır. Dokunurken ipek, ipek - pamuk karışımı veya pamuk iplikler kullanılır. Çözgü ipinde kullanılan kız kıvrağı ipinin sabunlanması tekniği, Nallıhan Örtmesine özgü bir teknik olarak karşımıza çıkar.

Kaynak: Anadolu Ajansı
SONRAKİ HABER