Bursa’nın önemli sivil mimari yapılarından biri olan ve 4 bin metrekarelik alana inşa edilmiş olan 168 yıllık tarihi bina, Yıldırım Belediyesi tarafından gerçekleştirilen 3 yıllık restorasyon çalışmaları sonucunda yeniden hayat buldu.
Artık “Alev Alatlı Şehir Düşünce ve Sanat Merkezi” adıyla bir sosyal yaşam merkezi olarak hizmet veren yapıda kafeterya, kütüphane, sergi alanları, toplantı ve konferans salonları bulunuyor.
İPEK FABRİKASI VE YETİMHANE OLARAK KULLANILDI
Merkezde, 2 Şubat 2024’te vefat eden yazar Alev Alatlı’nın ismi yaşatılmaya devam ediyor. Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, ilçedeki tarihi yapıyı belediye olarak restore edip kültür ve sanat dünyasına kazandırdıklarını belirtti. Geçmişin izlerini taşıyan bu yapının, bir zamanlar ipek fabrikası olarak kullanıldığını ve 30 yıl boyunca yetimhane olarak çocuklara hizmet verdiğini vurgulayan Yılmaz, mekanın resmi açılışı yapılmamış olsa da halkın hizmetine sunulduğunu ifade etti.
ALEV ALATLI ŞEHİR DÜŞÜNCE VE SANAT MERKEZİ, BURSALILARIN GÖZDESİ”
Alev Alatlı Şehir Düşünce ve Sanat Merkezi’nin bahçesi, kütüphanesi, konferans ve toplantı salonlarıyla tüm Bursalılar için popüler bir mekan haline geldiğini belirten Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, şunları söyledi:
"Umarım bahar aylarında açılışını yapacağız. Burada büyüklerimiz, ailelerimiz ve kütüphane kullanmak isteyen gençlerimiz için gerçekten özel bir alan var. 4 bin metrekarelik bir bahçeye sahip olan bu mekan, 3 katlı binamızla birlikte toplam bin metrekarelik kullanım alanı sunuyor. Kendine huzur arayan, dinlenmek isteyen veya sadece bir kahve içmek isteyen tüm Bursalı hemşehrilerimize ve misafirlerimize hizmet verecek, gerçekten huzur veren bir yer.”
"YAKLAŞIK 3 YIL SÜRDÜ"
Yılmaz, tarihi binaların restorasyon süreçlerinin zorlu ve titiz çalışmaları gerektirdiğini, bu yüzden restorasyonun yaklaşık 3 yıl sürdüğünü de sözlerine ekledi.
Alev Alatlı’nın yakın zamanda hayatını kaybettiğini hatırlatan Yılmaz, “Alev Alatlı, değerli bir düşünür, aydın bir insanımızdı. Kadim değerlerimize sahip çıkan, bunları bizlere hatırlatan özdeyişleri ve eserleriyle önemli bir miras bırakmıştı. Gençlerimizle bu mirası buluşturmak ve yaşatmak amacıyla ismini bu mekâna verdik.” dedi.