Assos kazılarında ortaya çıktı: Çok iyi korunmuş Osmanlı Hamamı

Çanakkale'nin Ayvacık ilçesindeki Behramkale köyü sınırları içinde yer alan Assos'ta, erken Osmanlı dönemine tarihlenen bir hamam keşfedildi.

Assos kazılarında ortaya çıktı: Çok iyi korunmuş Osmanlı Hamamı

Antik Çağ'da "Troas" olarak bilinen bölgenin güney ucunda, volkanik bir tepenin zirvesi ve yamaçlarını kapsayan alanda yer alan Assos, Yunanistan'ın Midilli Adası'nın karşısında kurulan bir kent olarak, binlerce yıl boyunca çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yaptı.

Assos Antik Kenti'nde ilk kazılar 1800'lü yıllarda ABD'li arkeologlar tarafından başlatılmıştı. Uzun bir süre ara verilen kazılar, 1981 yılında yeniden hayata geçirildi ve o günden bu yana Türk bilim insanları bölgede kazı çalışmalarını sürdürüyor.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Assos Antik Kenti Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Nurettin Arslan, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın desteği ve İÇDAŞ'ın ana sponsorluğunda kazıların devam ettiğini belirtti.

Arslan, 2024 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın başlattığı Geleceğe Miras Projesi kapsamında, Assos'ta bu yıl en uzun kazı sezonunu tamamladıklarını ve kazı çalışmalarını aralık ayı sonuna kadar sürdürdüklerini söyledi.

Assos kazılarında ortaya çıktı: Çok iyi korunmuş Osmanlı Hamamı

OSMANLI DÖNEMİNE AİT BİR HAMAM BULUNDU

Prof. Dr. Arslan, Assos'taki kazı çalışmalarının kentin çeşitli bölgelerinde devam ettiğini ve bu süreçte önemli buluntulara ulaşıldığını vurguladı.

"Bu buluntulardan ilki Athena Tapınağı'nda keşfedildi. Akropolis'teki bu alanda yapılan araştırmalar sırasında, caminin hemen arkasında erken Osmanlı dönemine ait küçük bir hamam ortaya çıkarıldı. Bu hamam, özellikle 'cehennem' adı verilen alttan ısıtma sistemleri ve su kullanımına dair teknik detayların oldukça iyi bir şekilde anlaşılmasını sağlayan önemli bir örnek.

Erken Osmanlı mimarisi için küçük olmasına rağmen oldukça iyi korunmuş bir örnek olduğunu söyleyebiliriz" diye belirtti.

Arslan, hamamın özellikle soyunma alanında bulunan ve zeminde yer alan bir mermer parçasının bilim dünyası için özel bir öneme sahip olduğunu da ekledi.

Assos kazılarında ortaya çıktı: Çok iyi korunmuş Osmanlı Hamamı - Resim : 2

BİR YAZIT YER ALIYOR

Prof. Dr. Arslan, hamamın mimari parçasında bir yazıt bulunduğunu belirterek, şunları söyledi:

"Bu yazıt, M.S. 480 yılına tarihleniyor ve İmparator Zeno dönemine denk geliyor. İçeriğinde, vergilendirme ve mali yönetim, adli uygulamalar, kentsel ve kırsal düzenlemeler, arazi mülkiyeti ve yönetimi gibi pek çok konuya dair önemli bilgiler bulunuyor. Yazıtın çözümleme süreci hâlâ devam etmekte ve tamamlandığında, burada yer alan bilgiler bilim dünyasına sunulacak."

Hamamda bulunan diğer buluntuların da büyük değer taşıdığını söyleyen Arslan, "Bunlar arasında 1. Murat dönemine ait birkaç sikke ve bazı seramik parçalar. Ayrıca, hamamın yapım tekniği ve planı, tipik erken Osmanlı dönemi hamamını yansıtıyor. Bu hamamın, cami ve köprüyle birlikte 1. Murat dönemine ait olduğuna göre, tahminlerimize göre 14. yüzyıldan bir örnek olduğunu söyleyebiliriz." ifadelerini kullandı.

Kaynak: Anadolu Ajansı
SONRAKİ HABER