Ankara'nın tarihi gönüllü arkeologların çalışmalarıyla gün yüzüne çıkıyor

Dünyanın geçmiş yıllarına ışık tutan medeniyetlere ev sahipliği yapması nedeniyle ilgi çeken Anadolu'dan deyim yerindeyse tarihi eser fışkırıyor. Kazı çalışmalarında ise önemli bulgular elde ediliyor.

Ankara'nın tarihi gönüllü arkeologların çalışmalarıyla gün yüzüne çıkıyor


Başkent Ankara'nın binlerce yıllık geçmişini günümüz ile buluşturan arkeolojik kazı çalışmaları Çubuk ilçesinde devam ediyor. Bir çıkar beklemeden gönüllü olarak alanda bulunan gençler ile birlikte Melikşah Hamamında devam eden kazılarda bölgenin geçmişi hakkında fikir sahibi olunuyor.

Ankara'nın tarihi gönüllü arkeologların çalışmalarıyla gün yüzüne çıkıyor

HAMAMDAN PARÇALAR ÇIKARILIYOR

Devam eden kazılarda öğrencilerle beraber onlara eşlik eden Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi (AYBÜ) Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yusuf Albayrak çalışmalara dair bilgiler verdi. Albayrak "Çalışmalarımız şu an hamamın iç bölümünde, havuz kısmında gerçekleşmektedir. Amacımız buradaki toprak yıkıntısını ve çatının çöken bloklarını temizleyerek hamam havuz kısmından dışarı taşıyarak daha sonra restorasyon amaçlı olarak Osmanlı dönemine ait olan seramik parçaları profil veren seramik parçaları devam etmektedir" dedi.

KAZILAR YILLARCA SÜRECEK

Alanda gönüllü olarak bulunan Tarih Bölümü öğrencisi Büşra Küçüközen "Benim Ankara'nın tarihine küçüklüğümden bu yana merakım vardı. Kazıya geldiğim ilk başlarda toprağın altından bir seramik bulduğumda bile seviniyordum şimdi ise bulduğumuz seramikleri birleştirmeye çalışıyoruz daha da heyecanlı oluyor" diyerek kazılarda olmasının kendisini mutlu ettiğini ifade etti.

Bölgedeki çalışmaların 10 yıl süreceği öğrenildi. İlgili kurumların izni doğrultusunda yapılan kazılar ile bir çok tarihi eser gün yüzüne çıkarıldı.

Kaynak: İHA
SONRAKİ HABER