50 yıldır iade çalışması devam eden arkeolojik eser Türkiye’ye getirildi

Kültür ve Turizm Bakanlığı yasa dışı yollardan ülkemizden çıkarılan 14 eseri Türkiye’ye geri getirdi. Getirilen parçalardan birinin iadesinin 50 yıl için çalışıldığı ortaya çıktı.

50 yıldır iade çalışması devam eden arkeolojik eser Türkiye’ye getirildi

Yasa dışı yollarla ülkemizden çıkartılan eserler Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü Kaçakçılıkla Mücadele Dairesi Soruşturma Birimi ile yapılan iş birlikte neticesinde kaçak yolla çıkarılan eserler Türkiye’ye geri getirildi.

Geri getirilen eserler arasında olan bronz heykel başının iadesi için 50 yıldır çalışma yapıldığı belirtildi.

50 yıldır iade çalışması devam eden arkeolojik eser Türkiye’ye getirildi

YASA YOLLARLA YURT DIŞINA ÇIKARILMIŞTI

Yasa dışı yollarla yurt dışına çıkarılan eserler, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü Kaçakçılıkla Mücadele Dairesi Başkanlığı ile Manhattan Bölge Savcılığı ve Amerikan İç Güvenlik Soruşturma Birimi (HSI) arasındaki iş birliği sonucunda yürütülen çalışmaların ardından Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Gökhan Yazgı’nın katılımıyla New York'taki Türk Evi'nde düzenlenen törenle teslim alınarak Türkiye'ye getirildi. Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Kaçakçılıkla Mücadele Dairesi Başkanlığının yurt dışında ve Türkiye genelinde yaptığı incelemeler, takip ve araştırmalar sonucu sağlanan bilgi, belge ve deliller aracılığıyla Türkiye’ye geri kazandırılan eserler arasında yaklaşık 50 yıldır iadesi için çalışmalar süren Burdur'daki Boubon Antik Kenti kökenli iki bronz heykel başı ve anıtsal boyutlarda bir bronz kadın heykelinin yanı sıra, çeşitli dönemlere ait seramik eserler, madeni paralar, bir mücevher parçası ve Osmanlı dönemine ait iki hançer de bulunuyor. Milattan önce (M.Ö.) 1. ile milattan sonra (M.S.) 1. yüzyıllar arasına tarihlenen ve genç bir erkeği tasvir eden bronz heykel başı da Türkiye’ye iade edildi. Bu heykelin iadesi, yürütülen soruşturma kapsamında ortaya konan deliller çerçevesinde eserin bulunduğu Jean Paul Getty Müzesi'nce kabul edildi. Santa Barbara Sanat Müzesi'nden iadesi sağlanan sakallı erkek başı ise M.S. 3. yüzyıla tarihlendiriliyor. İnsan boyutunda bir heykele ait olduğu düşünülen ve Roma İmparatoru Gallienus dönemi modasını yansıtan saç ve sakal tipine sahip başın iade sürecinde görgü tanığı ifadeleri ve soruşturmalar sonucu elde edilen yeni bilgiler büyük rol oynadı.

50 yıldır iade çalışması devam eden arkeolojik eser Türkiye’ye getirildi - Resim : 2

Etnografik eserlerin iade edildiği belirtildi. İade edilen eserler arasında mücevherli kemer, M.Ö. 1 binyıla denk gelen çift kulplu ve boyalı bir kap ile Bizans dönemine ait bir kandilin yer aldığı ifade edildi. Uzun süredir iadesi için çalışılan eserler ülkemize geri getirildi.

Kaynak: İHA
SONRAKİ HABER