Son dönemde Türkiye gündemini orman yangınları damga vurmaktaydı.
Küresel ısınmanın da etkisiyle baş gösteren kavurucu sıcak altında ormanlarda ya da farklı arazilerde oluşan yangınlar, tüm dünyada büyük yankı oluşturmuştu. Türkiye de bu yangın çilesini çeken ülkeler arasında bulunmaktaydı.
Artan orman yangınlarının etkisiyle Türkiye'de birçok noktada yangın nöbetleri yapılıyor. Bu nöbetlerden biri de Başkent Ankara'nın Kızılcahamam ilçesinde inşası bulunan Işık Dağı zirvesinde bulunan gözetleme kulesinde yapılıyor. Bu kapsamda denetim ve önlemler alan kule 4 il ve 11 işletme müdürlüğü ile bağlantı kurulabiliyor.
Işık Dağı'nın zirvesinde bulunan gözetleme kulesinde, her saat başı ya da yarım saatte bir telsiz bağlantıları aracılığı ile ormandaki durumlar hakkında bilgi sahibi olunabiliyor. Ayrıca kuleye yerleştirilen termal ve güvenlik kamera sistemi ile haftanın her günü 24 saat boyunca kayıt yapılıyor. Bölgedeki orman görüntüleri, Yangın Yönetim Merkezi’ne eş zamanlı bir şekilde sunuluyor.
Kuledeki çalışma sistemi
Başkentin Kızılcahamam ilçesinde yer alan Işık Dağı Yangın Gözetleme Kulesi'nin yapımı 1960' yıllara dayanıyor. Bu yangın kulesi 4 ilde ormanların denetlenmesini sağlıyor. 2 bin 20 metre yükseklikte bulunan kulede 2 işçi vardiyalı olacak şekilde çalışmalarını sürdürüyorlar.
Her gün 24 saat nöbet
Gözetleme kulesinde çalışan 2 işçi 7 gün 24 saat vardiyalı bir biçimde ormanları kontrol ederek çalışmalarına devam ediyorlar. Kuledeki işlerini kendileri halleden işçiler tuttukları nöbetten dolayı ailelerini hiç göremeseler de yaptıkları işi 'vatani görev' olarak nitelendiriyorlar.