Ankara'nın Keçiören ilçesi adını nereden alıyor? 5 rivayet var bilmediğinize eminiz

Türkiye'nin kalbinin attığı yer Ankara ile ilgili pek çok merak edilen bulunuyor. Ankara'daki 25 ilçenin hikayesi merak edilirken Haberankara.com okurları için Keçiören ilçesinin adının nereden geldiği ile ilgili detayları derledik.

Ankara'nın Keçiören ilçesi adını nereden alıyor? 5 rivayet var bilmediğinize eminiz

Ankara'nın Keçiören ilçesi adını nereden alıyor? 5 rivayet var bilmediğinize eminiz - Türkiye'nin Başkenti Ankara, hemen herkesin görmek ve gezmek istediği iller arasında yer alıyor. Ankara'nın tarihi ve kültürü merak konusu olurken vatandaşlar en çok da gezilip görülmesi gereken yerleri araştırıyor. Ankara hakkında pek çok vatandaşın bilmediği bilgiler yer alırken 25 ilçede milyonlarca vatandaşa ev sahipliği yapan bu şehir, Türkiye'nin orta noktası olma özelliğini de taşıyor.

kecioren-001.jpg

Milyonların yaşamını sürdürdüğü Türkiye'nin Başkenti Ankara, çoğu zaman iş, ulaşım ve yaşam koşulları ile diğer şehirlerden ayrılıyor. Özellikle diğer büyükşehirlere göre daha avantajlı konumda bulunan Ankara, öğrencisi ve memuru bol gri şehir olarak adlandırılıyor. 5 milyon 782 bin 285 kişi Ankara'da yaşamına devam ederken bu ilde pek çok bilinmeyen bulunuyor. 25 ilçenin ev sahipliğini yapan Ankara'daki Keçiören ilçesi zaman zaman adı ile dikkati çekiyor. Haberankara.com olarak Ankara'nın Keçiören ilçesinin adının nereden geldiği ile ilgili bilgileri derledik.

KEÇİÖREN İLÇESİ İLKLERE EV SAHİPLİĞİ YAPIYOR

Ankara'nın Keçiören ilçesinde yaşamını sürdüren nüfus hakkındaki bilgiler de belli oldu. Adrese dayalı nüfus kayıt sistemi 2022 verilerine göre Keçiören ilçesinde 939 bin 279 kişi ikamet ediyor. Ankara'nın ikinci ve Türkiye'nin nüfus bakımından en büyük dördüncü ilçesi konumunda olan Keçiören'in nüfusu, 57 ilden daha fazla olması ile dikkati çekiyor. Keçiören ilçe nüfusunun 459 bin 449'u erkeklerden oluşurken 479 bin 830'u kadınlardan oluşuyor. Daha öncesinde Altındağ ilçesine bağlı bir mahalle olan Keçiören, 29 Kasım 1983 tarihinde kabul edilen Altı ilçe Kurulması ve Ankara İli Merkez İlçesinin Kaldırılması Hakkında Kanun ile ilçe olan Keçiören'in nüfusu 1 milyona yaklaştı.

kecioren.jpg

51 mahalleye ev sahipliği yapan Keçiören'de Atatürk'ün Kurtuluş Savaşı hazırlıkları sırasında karargah olarak kullandığı Ziraat Mektebi binası, şimdilerde Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü olarak kullanılıyor. Atatürk'ün kullandığı oda ise koruma altında tutuluyor. İlçedeki 51 mahalleli nüfusa ev sahipliği yapan ev sahipliği yapan Keçiören, 189 kilometrekare yüzölçümü ile Ankara'nın en büyük ikinci ilçesi sıfatını taşıyor.

ANKARA'NIN KEÇİÖREN İLÇESİNİN ADI NEREDEN GELİYOR?

Kentin en büyük ikinci ilçesi olma sıfatını taşıyan Keçiören ilçesinin adının hikayesi merak ediliyor. İçerisinde barındırdığı pek çok imkan ile Ankaralıların ziyaret ettiği noktalar arasında bulunan Keçiören adının nereden geldiği hakkında beş rivayet bulunduğu söyleniyor.

screenshot-8.jpg

Keçiören Belediyesi'nin resmi internet sitesinde yer alan bilgilere göre Keçiören ismi söylenip yazıldığı gibi “keçi’lerin ören yeri” kelimelerinin birleşmesiyle oluşurken Ankara Keçisi’nin otlak yeri ve daha önceleri kullanılan tarihi yerleşim yeri anlamında ören kelimesiyle birleşiyor. Bu rivayetler 5 farklı şekilde sıralanırken vatandaşların en dikkatini çeken hikaye de Ankara ve Orta Anadolu’nun en güzel keçelerinin döküldüğü yer olmasından kaynaklı Keçeören adının zamanla Keçiören'e dönüşmesiyle almıştır. Söz konusu 2 rivayet daha gerçekçi bulunurken genel olarak keçi ve ören kelimelerinin birleşimi ile ilçenin adını aldığı söyleniyor.

Haberankara.com

SONRAKİ HABER