TZOB Genel Başkanı Bayraktar: "Destekler üreticilerimize zamanında ulaştırılmalı"

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, yaptığı açıklamasında doğal afetlerin üretimi olumsuz olarak etkilediğini ve üreticilerin üretime devam edebilmeleri için desteklerin acilen ödenmesi gerektiğinin altın çizdi.

TZOB Genel Başkanı Bayraktar: "Destekler üreticilerimize zamanında ulaştırılmalı"

Ülkemizde yaşanan doğal afetlerin hem şiddetinin hem de sayısının her geçen gün artmaya devam ettiğini belirten Bayraktar, bu durumun üretim yapan çiftçileri etkilediğini söyledi.

Sera üretiminin yapıldığı illerde yaşanan doğal afetlerin endişe verici olduğunu ifade eden Bayraktar, bu noktada Antalya ve Mersin’de yaşanan doğal afetlerin endişe verici olduğunu dile getirdi.

“KARNABAHAR, BROKOLİ VE LAHANA ZARAR GÖRDÜ”

“Ülkemizde yaşanan doğal afetlerin sayısı ve şiddeti her geçen gün artıyor. Bu durum en çok doğa koşullarına bağımlı olarak üretim yapan çiftçilerimizi etkiliyor” vurgusu yapan Bayraktar, açıklamasını şöyle sürdürdü:

“2023 yılında meydana gelen doğal afetlerin sayısı 10 yıl öncesine göre 3 kat artarak bin 475 oldu. 2024 yılının ilk 8 ayında 900 doğal afet meydana geldi. Bu afetlerin yüzde 36'sı şiddetli yağış ve sel, yüzde 22'si dolu, yüzde 21'i fırtına ve hortum şeklinde gerçekleşti. Samsun'un Bafra ilçesinde ağustos ve eylül aylarında şiddetli yağış sebebiyle sel meydana geldi. Karnabahar, brokoli ve lahana gibi ürünlerin su altında kalmasıyla ürünler zarar gördü. Yaşanan bu afet hem çiftçilerimizin emeklerini boşa çıkardı hem de ürün fiyatlarının artmasına sebep oldu.”

“YILIN 12 AYI TARIMSAL ÜRETİME HİZMET EDEN SERALAR ETKİLENDİ”

Ekim ayında Çanakkale'nin Biga ilçesinde 45 bin dekar alanda dolu afeti olduğunu ve çeltik alanlarının tamamının zarar gördüğünü hatırlatan Bayraktar, “Olay sonrası biz de Biga'yı ziyaret ederek, çiftçilerimizle bir araya geldik. Fakat Ziraat Odamızdan aldığımız bilgilere göre aradan geçen bir buçuk aylık sürede henüz çiftçilerimizin yaralarını saracak bir gelişme olmadı. Üreticilerimizin üretime devam edebilmeleri için destekler acilen ödenmelidir. Antalya ve Mersin'de yaşanan şiddetli yağış ve fırtına, yılın 12 ayı tarımsal üretim arzına hizmet eden seraları vurdu ve zarar verdi. Şiddetli yağışla birlikte bazı seraları su bastı. Ardından saatte 100 km hızını bulan fırtına ve hortum; sera yapılarına, ürünlere ve güneş panellerine zarar verdi” ifadesini kullandı.

Geç verilen desteğin destek olmadığının altını çizen Bayraktar, desteklerin üreticilere zamanında ulaştırılması gerektiğini söyledi. Çiftçilerin ayakta tutulması için doğal afet sonrasında verilen yardımların artırılması gerektiği ifade edildi.

Kaynak: Gözde Gürcü
SONRAKİ HABER