TZOB Başkanı Bayraktar'dan TMO'nun fındık alım fiyatını açıklamasına yönelik talep

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, TMO'nun 2024 fındık alım fiyatını en kısa sürede açıklamasını istedi. Bayraktar, yaptığı açıklamada fındıkta hasat zamanının geldiğine dikkati çekerek fiyatların bir an önce üreticilere duyurulması gerektiğini ifade etti.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Karadeniz Bölgesi'nde üretici, sanayici, tüccar, ihracatçı, esnaf, manav dahil tüm Karadeniz insanının fındık alım fiyatının açıklanmasını beklediğini belirtti. Bu çerçevede bir açıklama yapan TZOB Genel Başkanı Bayraktar, fındıkta iklim değişikliği sebebiyle hasat tarihlerinde öne kaymalar yaşandığını dile getirdi.

Toprak Mahsulleri Ofisinin (TMO) 2024 fındık alım fiyatını en kısa sürede açıklamasını isteyen TZOB Genel Başkanı Bayraktar, yaptığı açıklamada, fındıkta hasat zamanının geldiğine dikkati çekti.

TZOB BAŞKANI BAYRAKTAR, TMO'NUN FINDIK ALIM FİYATINI AÇIKLAMASINI TALEP ETTİ

TZOB Genel Başkanı Bayraktar, "İklim değişikliğinden kaynaklı hastalık ve zararlılarda yaşanacak değişiklik ve artışlar da verim üzerinde ciddi etkiye sahip oluyor. Ülkemiz bir an önce verimi artırmaya yönelik çözüm odaklı uygulamaları hayata geçirmelidir. Ekonomik ömrünü tamamlamış bahçelerin sökülerek yerlerine yeni bahçeler oluşturulmalıdır. " ifadelerini kullandı. Kuraklık ve hava sıcaklıklarındaki ani değişimlerin, fındığı olumsuz etkilediğini ve muhtelif yerlerde güneş yanığı görüldüğünü bildiren Bayraktar, istilacı türler ve mantar hastalıklarıyla mücadelede belirli bir seviyeye gelinse de aşırı sıcaklarla birlikte bu yıl fındık rekoltesinde düşüş beklendiğini ifade etti.

TZOB BAŞKANI ŞEMSİ BAYRAKTAR, TMO'NUN FINDIK ALIM FİYATINI AÇIKLAMASINI TALEP ETTİ

Üreticilerin artan maliyetler nedeniyle tatmin edici bir taban fiyat açıklanmasını beklediğini aktaran Bayraktar, "TMO fındık alım fiyatını belirlerken artan girdi maliyetleri, enflasyon oranı ve üreticilerimizin karını da göz önüne almalıdır. Ziraat Odalarımızın bölgede açıkladığı fiyat beklentilerini karşılamalıdır. TMO 2024 fındık alım fiyatını ve alım politikasını zaman kaybetmeden açıklamalıdır.'' derken bir taraftan da fındık alan bazlı destek miktarının günün şartlarına uygun olarak artırılmasını beklediklerini ifade etti.

Kaynak: İHA