TZOB Başkanı Bayraktar'dan kahverengi kokarca zararlısına ilişkin açıklama

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, yaptığı açıklamasında kahverengi kokarca zararlısının verdiği zararları tek tek açıklarken bu durumun ekonomiye olan etkilerini sıraladı.

TZOB Başkanı Bayraktar'dan kahverengi kokarca zararlısına ilişkin açıklama

TZOB Başkanı Bayraktar, kahverengi kokarca zararlısının en çok fındık ürününe zarar verdiğini belirtti. Ancak fındık dışında 300 tarım ürününe zarar verdiğini de söyleyen Bayraktar, bu durumun üreticilere zarar verdiğinin de altını çizdi.

Kahverengi kokarca zararlısının ekonomik tehdit olduğunu söyleyen Bayraktar, bu noktada 3 bin 5002e yakın feromon tuzakların dağıtıldığının söyledi.

“EN ÖNEMLİ ZORUNU HALİNE GELDİ”

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, kahverengi kokarcanın fındık ve diğer tarımsal ürünlere verdiği zararları ve yapılması gerekenleri değerlendirdi. Bayraktar, “Kahverengi kokarca zararlısı stratejik öneme sahip fındıkta son yılların en önemli sorunu haline geldi" dedi.

“ÜRETİCİLERİMİZİN ÇİLESİ BİTMİYOR”

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, kahverengi kokarcanın fındık ve diğer tarımsal ürünlere verdiği zararları değerlendirdi. “Dünya fındık üretiminden aldığımız pay giderek azalsa da ülkemiz dünya fındık üretiminin yüzde 64’ünü gerçekleştirerek hala liderliğini sürdürüyor” diyen TZOB Genel Başkanı Bayraktar, açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Fındık ürününde dünyada tekel konumundayız. Ürettiğimiz fındığın yüzde 85’ini ihraç ederek küresel fındık ihracatının yüzde 50’sini karşılıyoruz. Bu durum ülkemizi dünya fındık üretiminde ve ihracatında ilk sıralara taşıyor. Ancak üreticilerimizin çilesi bitmiyor.

Kahverengi kokarca zararlısı stratejik öneme sahip fındıkta son yılların en önemli sorunu haline geldi. 2017 yılında Gürcistan’dan yayılarak Borçka ilçesinde görülen kahverengi kokarca zararlısı bugün tüm Karadeniz bölgesinde tarımsal üretimi tehdit ediyor.

“ÜLKE EKONOMİMİZ ETKİLENECEK”

Yeşil aksama sahip 300’den fazla ürüne zarar veren bu zararlı geçim kaynağı fındık olan çiftçilerimizin gelirini doğrudan etkilemeye başladı. Dünyada muadili olmayan ve küresel pazarda eşsiz bir konuma sahip olan Türk fındığının geleceği bu zararlının kontrol altına alınmaması halinde tehlikeye girecektir. Bu durumdan sadece üreticilerimiz değil sanayicilerimiz, ihracatçılarımız kısacası ülke ekonomimiz etkilenecek, ağır bir bedel ödeyecektir”

Bayraktar, yaptığı açıklamasının devamında kahverengi kokarcanın ülkemizin ekonomisi için tehdit haline geldiğini belirterek, verilen zarar sebebi ile üretici fiyatların aşağıya çekildiğini söyledi. Geçen yıl canlının fındığa verdiği zararın yüzde 25 olduğunu bu yıl zararın yüzde 40’a varacağı belirtildi.

Kaynak: İHA
SONRAKİ HABER