TZOB Başkanı Bayraktar'dan fiyat düşüşlerine ilişkin değerlendirme

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, bazı tarım ürünlerindeki fiyat düşüşleri ve pazarlama sorunları hakkında görüntülü basın açıklaması yaptı.

TZOB Başkanı Bayraktar'dan fiyat düşüşlerine ilişkin değerlendirme

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, piyasaya dair değerlendirmeler yapmaya devam ediyor. Son dönemde biber, kabak, karpuz, fıstık, badem ve domatesteki fiyat düşüşlerine dikkati çeken TZOB Genel Başkanı Bayraktar, pazarlama sorunları hakkında görüşlerini paylaşmak üzere basın toplantısı düzenledi.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, “Ülkemizin biber üretimi yıllar itibarıyla artmaya devam ediyor. 2010 yılında 1,9 milyon ton olan biber üretimi 2023 yılında yüzde 55 oranında artarak 3 milyon tona çıktı” diyerek başladığı sözde önemli değerlendirmelerde bulundu.

“ÇİFTÇİLERİMİZİN SORUNLARINA ÇÖZÜM OLMAK İÇİN ONLARIN SESİ OLMAYA ÇALIŞIYORUZ”

“Türkiye Ziraat Odaları Birliği olarak kuruluşumuzdan bu yana ülkemiz genelinde 755 Ziraat Odası aracılığıyla çiftçilerimizin yaşadığı sorunları gündeme getiriyor, çiftçilerimizin sorunlarına çözüm olmak için onların sesi olmaya çalışıyoruz” diyen TZOB Genel Başkanı Bayraktar, her geçen gün artmaya devam eden girdi, lojistik, işçilik gibi üretim maliyetlerine ek olarak değişen iklim koşulları nedeniyle aşırı sıcaklık, şiddetli yağış, dolu, fırtına, don gibi doğal afetlere artık çok daha fazla maruz kalındığını ifade etti.

Ağustos ayı itibarıyla birçok tarımsal üründe hasadın devam ettiğini ifade eden Bayraktar, ''Ancak görüyoruz ki çiftçilerimiz bin bir emekle ürettiği ürününü pazarlayamıyor. Düşük kalan üretici fiyatları üreticilerimizin belini büküyor. Bugün birçok tarımsal üründe üretilen ürün ya maliyetine ya da daha düşük fiyata tarladan çıkarken pazarda ve markette katlanmış bir fiyatla karşımıza çıkıyor” şeklinde konuştu. Bu sezon biber, kabak, karpuz, fıstık, badem ve domatesteki fiyat düşüşlerinin üreticileri mağdur ettiğini belirten Bayraktar, ''Bu durum hayra alamet değildir. Fiyatı düşen ürünler yüzünden üreticilerimiz üretimden vazgeçecek. Önümüzdeki sezon tüketicilerimiz bu ürünleri pahalı yiyecektir.” değerlendirmesinde bulundu. Çiftçinin desteklenmesi gerektiğini ifade eden Bayraktar, tarlada 5-10 liraya satılan ürünün markette 4-5 kat fazlaya satılmasının kabul edilemez olduğunu belirtti.

SONRAKİ HABER