TZOB Başkanı Bayraktar’dan Dünya Kadın Çiftçiler Günü mesajı

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar 15 Ekim Dünya Kadın Çiftçiler Günü sebebi ile bir mesaj yayımladı. Dünyada ve Türkiye’de tarımsal üretimde, beslenmede, bilginin gelecek nesillere aktarılmasında en önemli katkıyı kadınların sağladığı vurgulandı.

TZOB Başkanı Bayraktar’dan Dünya Kadın Çiftçiler Günü mesajı

Dünya Kadın Çiftçiler Günü sebebi ile yazılı basın açıklaması yapan TZOB Başkanı Bayraktar, kadın çiftçilerin tarım sektöründe erkeğin en büyük destekçisi olduğunu ifade etti. Üyelerin yüzde 17,82’sinin kadın çiftçiler tarafından oluşturulduğu vurgulandı.

Başkan Bayraktar kadın çitçilerinin tamamını kapsayacak mevzuat ve düzenlemelere ihtiyaç olduğunu vurgularken, bu noktada hem kaymakamlıklara hem de belediyelere ciddi görevler düştüğünü söyledi.

“EN ÖNEMLİ KATKIYI SAĞLIYOR”

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, 15 Ekim Dünya Kadın Çiftçiler Günü dolayısıyla yazılı basın açıklaması yaptı. "Dünyada ve ülkemizde tarımsal üretimde, beslenmede, gelecek nesillere bilgiyi aktarmada, çocuk eğitiminde, hasta ve yaşlı bakımında kadınlar en önemli katkıyı sağlıyor” diyen Bayraktar, şunları kaydetti:

“Kadın çiftçilerimiz, ülkemizde büyük bir çoğunluğu küçük işletmelerden oluşan tarım sektöründe erkeğin en büyük destekçisidir. Türkiye Ziraat Odaları Birliği verilerine göre; 755 Ziraat Odamıza kayıtlı toplam 933 bin 723 kadın çiftçi bulunuyor. Üyelerimizin yüzde 17,82'si kadın çiftçilerimizden oluşuyor. Sosyal Güvenlik Kurumu 2023 yılı verilerine göre; Türkiye'de 4/b kapsamındaki toplam 460 bin 260 Tarım BAĞ-KUR'lu çiftçinin yüzde 24'ünü oluşturan 110 bin 381 kadın çiftçi sosyal güvenlik sistemine kayıtlı olarak Tarım BAĞ-KUR'unu kendisi ödüyor.”

“KÖY VE TARIM TERK EDİLİYOR”

Bayraktar, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Ziraat Odalarımıza kayıtlı her çiftçi 5510 sayılı Kanuna göre Tarım BAĞ-KUR'lu olmak zorundadır. Ancak Tarım BAĞ-KUR'unu ödeyemeyecek durumda olan, tarımsal aylık geliri 20 bin 2 liradan düşük çiftçilerimiz muafiyet belgesi alarak Tarım BAĞ-KUR'undan vazgeçmek zorunda kalıyor. Tarımda kadınlar işgücünün önemli bir kısmını oluşturmasına rağmen çoğunluğu sosyal güvenceden yoksun durumdadır. Ziraat Odalarına kayıtlı 933 bin 723 kadın çiftçinin sadece yüzde 11,8'i Tarım BAĞ-KUR'unu ödeyerek Sosyal Güvenlik Kurumu'na kayıtlıdır. Yani Ziraat Odalarına kayıtlı çalışan kadınların yüzde 88,2'si gelirinin düşük olması sebebiyle sosyal güvenlik sistemine kayıtlı değildir. Pozitif ayrımcılığı hak eden kadın çiftçilerimizin sosyal güvenlik sistemine katılımının desteklenmesi kadınlarımızı kırsalda tutabilmek için bir zorunluluktur. Zira kırsal alanlardan kente göçün en büyük sebebi sosyal güvenceden yoksunluk ve yeterli gelirin elde edilememesidir. 25 yıldır çocuk doğmamış kırsal alanlarımız bulunuyor. İnsanlarımız köylerini ve tarımı terk ediyorlar"

Bayraktar, günümüzde kadının her zaman tarımsal üretim içerisinde yer aldığını vurguladı. Tarımda çalışan kadınlara ve gençlere çeşitli kolaylıklar sağlanması konusunda vurgu yapan Başkan Bayraktar, kadınların işgücüne katılım oranlarının artması gerektiğini belirtti.

Kaynak: İHA
SONRAKİ HABER