TZOB Başkanı Bayraktar'dan ÇKS ve tarım BAĞ-KUR primleri değerlendirmesi

Geçtiğimiz günlerde 2024 yılı asgari ücretinin açıklanması ardından iş dünyasından konuyla ilgili değerlendirmeler gelmeye devam ediyor. Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) ve açıklanan yeni asgari ücret sonrası belirlenen tarım BAĞ-KUR primlerine ilişkin değerlendirme TZOM Başkanı Şemsi Bayraktar'dan geldi.

TZOB Başkanı Bayraktar'dan ÇKS ve tarım BAĞ-KUR primleri değerlendirmesi

2024 yılı asgari ücreti, 27 Aralık günü Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan tarafından, 17 bin 2 lira olarak açıklandı. Açıklanan asgari ücret sonrası, iş dünyasından da konuyla ilgili değerlendirmeler devam ediyor.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, ÇKS ve açıklanan yeni asgari ücret sonrası belirlenen tarım BAĞ-KUR primleri hakkında açıklamalarda bulundu. Bayraktar, 1 Eylül 2023 tarihinde başlayan 2023-2024 tarımsal üretim dönemi Çiftçi Kayıt Sistemi başvurularının 2 Ocak 2024 tarihinde sona ereceğini söylediği ÇKS başvurularına yönelik, çiftçilerin mutlaka kayıt şartlarını yerine getirmelerini gerektiğini ve yaklaşık 8,24 milyon hektar tarım arazisini işleyen üreticilerin her yıl desteklerden mahrum kaldığını söyledi.

Başkan Bayraktar, ‘’Ziraat odalarımızda aktif olan çiftçilerimiz, arazi beyanında ve ek belgelerinde değişiklik olmayan üreticilerimiz ÇKS başvurularını e-Devlet üzerinden yapabiliyor. Ancak üretim yaptığı arazi beyanı ve ek belgelerinde değişiklik olan üreticilerimizin ÇKS Yönetmeliği gereği ziraat odasından alacakları ‘Çiftçi Belgesi’ ve istenen diğer belgelerle Tarım ve Orman İl/İlçe müdürlüklerine şahsen başvuru yapmaları gerekiyor. Gıda güvencesinin sorgulandığı, iklim değişikliğiyle birlikte gelecekte tarımsal faaliyetlerin daha da zorlaşacağının beklendiği bir ortamda ÇKS Yönetmeliği'ndeki kayıt şartları nedeniyle üretim yapan üreticilerimizin destek alamamasının kabul edilemez olduğu Birliğimizce her fırsatta dile getirildi.'' dedi.

‘’ÇİFTÇİLERİN DESTEK ALABİLMESİ İÇİN BAŞVURU SÜRESİNİN 1 AY UZATILMASI GEREKİYOR''

2024 yılı ÇKS başvurularının bitmesine kısa bir süre kaldığını ve 2024 yılı asgari ücretinin açıklanması ardından tarım BAĞ-KUR prim artışının üretici fiyat artışlarının üzerinde gerçekleştiğini söyleyen Bayraktar, Artan prim tutarları nedeniyle Sosyal Güvenlik Kurumu’na kayıtlı tarım BAĞ-KUR sayısının da her geçen yıl azaldığını vurguladı.

Öngörülen 3 milyon hektar yeri tarım alanının kayıt altına alınabilmesi ve üreticilerin destek alabilmesi için başvuru süresinin ise 1 ay uzatılması gerektiğini belirten Bayraktar, SGK primlerinin ise daha makul ve ödenebilir seviyeye çekilmesinin gerektiğinin altını çizdi.

Haberankara.com

SONRAKİ HABER