TZOB Başkanı Bayraktar: Türkiye 2030’dan su fakiri olabilir

Şemsi Bayraktar, su kaynaklarının korunması için acil tedbirler alınmazsa, Türkiye'nin 2030 sonrası tarımsal üretimde ciddi zorluklarla karşılaşabileceğini söyledi.

TZOB Başkanı Bayraktar: Türkiye 2030’dan su fakiri olabilir

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, iklim değişikliği nedeniyle 2030 yılı itibarıyla su fakiri ülke konumuna düşebileceğimizi söyledi. Tarımsal üretimin sürdürülebilirliği için modern sulama sistemlerine geçişin hızlandırılması gerektiğini vurgulayan Bayraktar, çiftçilere verilen teşvik ve kredilerin artırılması çağrısında bulundu.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Dünya Su Günü nedeniyle görüntülü basın açıklaması yaptı. "İklim değişikliği nedeniyle 2030 yılından sonra su fakiri ülkeler arasında yer alacağımız öngörülüyor" diyen Bayraktar, modern sulama sistemlerinin artırılması için üreticilere verilen teşvik ve kredilerin acilen artırılması çağrısında bulundu.
Bayraktar, bu yılki su temasının ‘Buzulların Korunması’ olarak belirlendiği ifade ederek, "Su, yeryüzünde yaşayan insanların kendi yaşamları için olduğu kadar gelecek nesiller için de koruması gereken kıt bir kaynaktır. Suyun gelecek nesillere zarar görmeden aktarılması hem bir gereklilik hem de gelecek nesillerin temel hakkıdır. Bu yüzden su kaynaklarının geliştirilmesinde temel yaklaşım çevresel, sosyal ve ekonomik sürdürülebilirlik olmalıdır" şeklinde konuştu.

2030'DAN SONRA SU SIKINTISI YAŞAYABİLİRİZ
"İklim değişikliği, şüphesiz ki yağış rejiminde değişikliğe, doğal afetlere, sıcaklık artışına ve kuraklığa neden oluyor. İklim değişikliğinin su kaynakları üzerine etkileri sonucu miktar ve kalite bakımından yeterli suya erişimin zorlaşacağı da bilinen bir gerçektir. Ülkemiz, Akdeniz Havzası'nda olması sebebiyle iklim değişikliğinden en çok etkilenen ülkeler arasında yer alıyor. Bunun yanı sıra nüfus artışıyla birlikte 1308 metreküp olan kişi başı su kullanım potansiyeli yıllar itibariyle azalıyor. 2030 yılına kadar beklenen iklim değişikliği nedeniyle su kullanım potansiyelinin 1000 metreküpün altına düşmesi sonucu su fakiri olabiliriz. Gerekli tedbirler şimdiden alınmazsa 2030 yılından sonra bitkisel ve hayvansal üretimin sürdürülebilirliği konusunda sıkıntılar yaşayabiliriz."

Tarım sektöründe faaliyet gösteren tüm paydaşlar, suyun korunması ve etkin kullanımı konusunda sorumluluk üstlenmeli, modern sulama sistemlerine geçiş hızlandırılmalıdır. Yoksa su sıkıntısı yaşayabiliriz.

Kaynak: İHA
SONRAKİ HABER