TZOB Genel Başkanı Bayraktar, 22 ilde üretimi yapılan ve Nisan sonunda ekiminin tamamlandığı pamukta hasadın devam ettiğini belirtti. Pamuğa gümrük vergisi koyamadıklarını ifade eden Bayraktar, Gümrük Birliği Anlaşması sebebi ile pamuğun sanayi ürünü olarak kabul edildiğini söyledi.
Çukobirlik’in açıklamış olduğu fiyatı revize ederek fiyatın kilo başına 26 lira 50 kuruş olduğu ifade edildi. Fiyatların maliyetin oldukça altında kaldığını ifade eden Bayraktar, durumun bu şekilde devam etmesi halinde pamuk üretimi yapılacak çiftçinin bulunmayacağı belirtildi.
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Diyarbakır'da pamuk hasat töreninde, “Pamuğa, Gümrük Birliği Anlaşması nedeniyle sanayi ürünü kabul edildiği için gümrük vergisi koyamıyoruz” dedi.
GEÇEN YIL 2,1 MİLYON TON KÜTLÜ PAMUK ÜRETİLDİ
Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Diyarbakır'da pamuk hasat törenine katıldı. Bayraktar, yaptığı konuşmada, “Ülkemizde 2023 yılı verilerine göre 22 ilde üretimi gerçekleştirilen ve Nisan ayı sonu itibarıyla ekimi yapılan pamukta hasat devam ediyor. Yaklaşık 4,8 milyon dekar alanda üretimi gerçekleştirilen pamukta geçtiğimiz yıl çiftçilerimiz 2,1 milyon ton kütlü pamuk üretti. Bu yıl ise Türkiye İstatistik Kurumu Birinci Tahmin verilerine göre 2,2 milyon ton seviyesinde üretim tahmin ediliyor” ifadelerini kullandı.
“4,77 MİLYON DEKARA GERİLEDİ”
Bayraktar, “Pamuk üretiminin yaklaşık yüzde 42'sini Şanlıurfa, yüzde 14,4'ünü Diyarbakır, yüzde 11,6'sını Aydın, yüzde 8,8'ini Hatay ve yüzde 5,5'ini İzmir gerçekleştiriyor. Söz konusu beş il toplam üretimin yüzde 82,2'sini gerçekleştiriyor. Pamukta son beş yılda ortalama ekim alanı 4,63 milyon dekardır. 2023 yılında bir önceki önce ki yıl 5,73 milyon dekar olan ekim alanı yüzde 16,7 oranında azalarak 4,77 milyon dekara geriledi” diye konuştu.
PAMUKTA AKILCI VE KALICI POLİTİKA VURGUSU
Bayraktar, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Dünyada 2024/2025 üretim sezonunda Uluslararası Pamuk İstişare Kurulu (ICAC) verilerine göre 26 milyon 332 bin ton lifli pamuk üretimi olacağı tahmin ediliyor. Bu üretimin yaklaşık yüzde 3'ünü ülkemiz sağlıyor. Diğer taraftan ülkemiz; Çin, Hindistan, ABD, Brezilya, Pakistan ve Avustralya'dan sonra pamuk üretiminde yedinci sırada geliyor. Ülkemizde 2022 yılında 886 bin ton olan lifli pamuk üretimi 2023 yılında 700 bin tona geriledi. Aynı yıl 732,4 bin ton pamuk ithal ettik, bu ithalat için 1 milyar 631 milyon dolar ödedik. 2024 yılında lifli pamuk üretiminin 750 bin ton olacağı tahmin ediliyor. Ülkemizdeki bu dalgalanma stratejik öneme sahip pamukta akılcı ve kalıcı politikalar sergilememiz gerektiğinin önemini vurguluyor.”
“PAMUĞA GÜMRÜK VERGİSİ KOYAMIYORUZ”
Bayraktar, şu ifadelere yer verdi:
“Pamukta ekim alanlarındaki değişim çiftçilerimizin kazancıyla, yani ürün maliyetleri, fiyat ve desteklerle doğrudan ilişkilidir. Pamuğa, Gümrük Birliği Anlaşması nedeniyle sanayi ürünü kabul edildiği için gümrük vergisi koyamıyoruz. Dünya pamuk fiyatlarındaki düşüş iç piyasada pamuk fiyatlarını doğrudan etkiliyor ve fiyatları düşürüyor. Pamuk bir sanayi ürünü değildir, tarım ürünüdür. Gümrük Birliği Anlaşması revize edilmeli, pamuk tarım ürünü olarak değerlendirilmelidir.”
Gümrük Birliği Anlaşması sebebi ile pamuğun sanayi ürünü olarak kabul edildiği ve bu sebeple de pamuğa gümrük vergisinin konulamadığını ifade eden Bayraktar, pamuğun tarım ürünü olarak değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.