TZOB Başkanı Bayraktar fiyat farkının en fazla olduğu ürünü açıkladı

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, yaptığı açıklamasında eylül ayında market ve üretici arasındaki fiyat farkının en fazla görüldüğü ürünün havuç olduğunu söyledi. Havucu sırasıyla limon, kuru kayısı, kuru soğan ve patates izledi.

TZOB Başkanı Bayraktar fiyat farkının en fazla olduğu ürünü açıkladı

TZOB Başkanı Bayraktar, fiyat farkının en fazla olduğu ürünü yüzde 219,8 ile havuç olarak açıkladı. Vatandaşların üretici ve market arasındaki fiyat farklılıklarına değinen Bayraktar, eylül ayı içerisinde marketteki 23 üründe fiyat artışının 13 üründe de fiyat gerilemesinin görüldüğünü belirtti.

Diğer yandan kışlık patateste hasadın başladığını ifade eden Bayraktar, verilere göre patates üretiminin bir önceki yıla kıyasla yüzde 14 civarında artarak 6,5 milyona çıkacağının tahmin edildiğini belirtti.

EN FAZLA FİYAT FARKI HAVUÇTA GÖRÜLDÜ

Eylül ayında üretici ve market arasındaki fiyat farkına değinen Bayraktar, şunları kaydetti:

“Eylül ayında üretici ve market arasındaki fiyat farkı en fazla yüzde 249 ile havuçta görüldü. Havuçtaki fiyat farkını yüzde 219,8 ile limon, yüzde 212,9 ile kuru kayısı, yüzde 212,2 ile kuru soğan ve yüzde 205,6 ile patates takip etti. Havuç 3,5 kat, limon 3,2 kat, kuru kayısı, kuru soğan ve patates 3,1 kat fazlaya satıldı. Üreticide 7 lira 50 kuruş olan havuç 26 lira 18 kuruşa, 11 lira 50 kuruş olan limon 36 lira 78 kuruşa, 130 lira olan kuru kayısı 406 lira 76 kuruşa, 5 lira 60 kuruş olan kuru soğan 17 lira 48 kuruşa, 4 lira 70 kuruş olan patates 14 lira 36 kuruşa markette satıldı. Eylül ayında fiyatı en fazla artan ürün markette kuru incir, üreticide kabak olurken, fiyatı en fazla düşen ürün ise markette limon, üreticide yeşil soğan oldu”

12 ÜRÜNDE FİYAT ARTIŞI GÖRÜLDÜ

Üreticideki ürünlerin fiyat artışlarına değinen Bayraktar, “Eylül ayında üreticide 28 ürünün 12’sinde fiyat artışı olurken 13’ünde fiyat düşüşü görüldü. 3 üründe ise fiyat değişimi olmadı. Üreticide en çok fiyat düşüşü yüzde 24,3 ile yeşil soğanda görüldü. Yeşil soğandaki fiyat düşüşünü yüzde 22,8 ile maydanoz, yüzde 18,2 ile marul ve kuru fasulye izledi. Üreticide en çok fiyat artışı yüzde 48,6 ile kabakta görüldü. Kabaktaki fiyat artışını yüzde 31,8 ile yeşil fasulye, yüzde 20,4 ile salatalık, yüzde 20 ile sivri biber izledi” şeklinde konuştu.

Öte yandan TZOB Başkanı Bayraktar, yaptığı açıklamasının devamında Toprak Mahsulleri Ofisi’nin devreye girerek kışlık patates ve kuru soğana müdahale etmesi gerektiğini belirtti. Bayraktar patateste yüzde 14 kuru soğanda ise bir önceki yıla göre 200 bin ton artış olacağını tahmin ettiklerini belirtti.

Kaynak: İHA
SONRAKİ HABER