Bayraktar, yaptığı açıklamasında iklim değişikliğinin tarımsal üretime olan etkilerini ele aldı. Pek çok faktörün kuraklığa sebep olduğunu söyleyen Bayraktar, kulakların kapatılması halinde gelecekte bir damla suya hasret kalınacağını belirtti.
KİŞİ BAŞINA DÜŞEN KULLANILABİLİR SU MİKTARI
2025 yılından itibaren 3 milyardan fazla insanın su kıtlığı yaşayacağını söyleyen TZOB Başkanı Bayraktar, ülkemizde toplamda 112 milyar metreküp kullanılabilir su miktarının olduğunu ve kişi başına düşen kullanılabilir su miktarının bin 302 metreküp olduğunu açıkladı.
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, “Kulaklarımızı kapatırsak gelecekte bir damla suya hasret kalacağız. Her geçen yıl nüfus artışının etkisiyle kişi başına düşen kullanılabilir su miktarımız azalıyor” dedi.
“SUYA ULAŞIM ZORLAŞIYOR”
TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, yaptığı açıklamada iklim değişikliğinin tarımsal üretime etkilerini değerlendirdi. İklim değişikliğinin, yağış rejiminde değişikliğe, doğal afetlere, sıcaklık artışına ve kuraklığa neden olduğunu söyleyen Bayraktar, şunları kaydetti:
“Dolayısıyla iklim değişikliğinin olumsuz etkilerini en fazla tarım sektörü hissediyor. Tarımsal aktiviteler iklim şartlarına doğrudan bağlıdır. İklim değişikliği; kalite ve verim düşüklüğüne, üretim maliyetlerinin artmasına, daha sıcak ve az yağışlı iklim koşullarına, meteorolojik olaylarda artışa, bitki hastalık ve zararlılarında artışa, ekolojik alanlarda kaymaya, bitkisel çeşitliliğin azalmasına ve kültürel işlemlerde sorunlara neden oluyor. Kısacası iklim değişikliği, dünyada nüfusun artmasıyla beraber sağlıklı gıdaya ve suya ulaşımı zorlaştırıyor.”
“KİŞİ BAŞINA DÜŞEN KULLANILABİLİR SU MİKTARI AZALIYOR”
İklim değişikliğinin en önemli etkisinin su döngüsü üzerinde olacağını ve 2025 yılından itibaren 3 milyardan fazla insanın su kıtlığı yaşayacağına dikkat çeken Bayraktar, “Ülkemizde 98 milyar metreküp yerüstü, 14 milyar metreküp yeraltı suyu olmak üzere toplam 112 milyar metreküp kullanılabilir su miktarı bulunuyor. Bu miktarın 44 milyar metreküpü tarımda, 13 milyar metreküpü sanayi ve içme-kullanma olarak kullanılıyor. Yani kullandığımız suyun yüzde 77'si tarımda kullanılıyor. Yıllık kişi başına düşen kullanılabilir su miktarı ise bin 302 metreküptür. Bu durum bizlere su zengini bir ülke olmadığımız ve hatta su stresi altında olan ülke konumunda olduğumuzu gösteriyor. İklim değişiklinin etkileri bu miktarın azaltılması gerektiğini bize söylüyor. Bu söyleme kulaklarımızı kapatırsak gelecekte bir damla suya hasret kalacağız. Her geçen yıl nüfus artışının etkisiyle kişi başına düşen kullanılabilir su miktarımız azalıyor” dedi.
Bayraktar, yaptığı açıklamasının devamında iklim değişikliği sonucu olan kuraklık susuzluğun şiddetini ve sıklığını arttırdığını ifade ederek, kuraklığın tarıma olan etkilerinin 2007, 2008, 2014 ve 2021 yıllarında hissedildiğini söyledi.