TZOB Başkanı Bayraktar açıkladı! Artan nüfusun ihtiyaçlarına tarımsal verimlilik çare olacak

TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar, yaptığı açıklamada artan nüfusun gıda ihtiyacının karşılanabilmesi için tarımsal verimliliğin ve üretimin artması gerektiğini belirtti.

TZOB Başkanı Bayraktar açıkladı! Artan nüfusun ihtiyaçlarına tarımsal verimlilik çare olacak

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, artan nüfusun gıda ihtiyacına yönelik açıklamalarda bulundu.

Tarımsal verimliliğin ve üretimde artışın önemine de değinen Bayraktar, artan nüfusun gıda ihtiyacının ancak tarımsal verimliliğin ve üretimin artışından geçtiğini söyledi.

Bayraktar, Dünya Su Günü dolayısıyla açıklamalarda bulundu. Birleşmiş Milletler tarafından Dünya Su Günü'nün her yıl farklı bir temayla kutlandığını hatırlatan Bayraktar, bu yıl ki temanın ‘Barış İçin Sudan Faydalanmak’ olarak belirlendiğini ifade etti. Bayraktar, su kaynaklarının geliştirilmesinde temel yaklaşımın çevresel, sosyal ve ekonomik sürdürülebilirlik olması gerektiğini aktardı.

“İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ ÇAĞIN EN BÜYÜK PROBLEMİ”

İklim değişikliğinin çağın en önemli problemleri arasında yer aldığını ve yaşamın her alanında olumsuz etkilere sahip olduğunu kaydeden Bayraktar, iklim değişikliğinden en çok tarım sektörü etkilendiğini belirtti. Bayraktar, “Küresel ısınma kaynaklı iklim değişikliği nedeniyle 2050 yılında tahıl fiyatlarında yüzde 29’a varan oranda artış yaşanmasının muhtemel olduğu ve bu durumda dünya üzerindeki milyonlarca kişinin daha açlık riskiyle karşı karşıya kalacağı tahmin ediliyor. Dünyada açlıkla mücadele devam ederken, iklim değişikliği nedeniyle tarımsal üretimde yaşanabilecek kayıplar daha da önemli hale geliyor” diye konuştu.

TARIMSAL VERİMLİLİĞİN ARTIŞINA VURGU…

Bayraktar, dünya nüfusu her yıl ortalama yüzde 1,1 oranında arttığını ve bu artışın devam etmesi halinde 2050 yılında dünya nüfusunun 10 milyara ulaşabileceğini ifade etti. Dünyada tarım için küresel su talebinin de 2050 yılına kadar yüzde 35 oranında artış göstermesinin beklendiğini sözlerine ekleyen Bayraktar, “Artan nüfusun gıda ihtiyacının karşılanması ancak tarımsal verimliliğin ve üretimin artışından geçiyor. Son yıllarda dünya tarımsal üretimi ve ticaretinde önemli rolü olan ülkelerde yaşanan kuraklık ve diğer afetler tarım ürünlerinde önemli kayıplara neden oldu. Üretimi düşen ülkeler kendi ihtiyacını karşılamak adına ihracatını kısıtladı. Gelecekte tarımsal üretimin artan nüfusa karşı yetersiz kalmasıyla dünyada artan gıda milliyetçiliği, ülkelerarası barışı olumsuz etkileyebilir” ifadelerine yer verdi.

Dünyada hızla artan nüfus, insanların sağlıklı gıdaya ulaşımını olumsuz etkiliyor.

Bu sebeple Bayraktar, artan nüfusun gıda ihtiyacının karşılanabilmesi için ancak tarımsal verimliliğin ve üretimin artması gerektiğine bir kez daha vurgu yaptı.

Haberankara.com

SONRAKİ HABER