TÜROYD Başkanı Savaş Çolakoğlu'ndan turizm sektörü hakkında dikkat çeken açıklamalar

İstanbul Turizm Fuarı’nda gerçekleştirilen panelde konuşan Turizm Otel Yöneticileri Derneği (TÜROYD) Başkanı Savaş Çolakoğlu sektörün sorunları hakkında dikkat çekici tespitlerde bulundu.

TÜROYD Başkanı Savaş Çolakoğlu'ndan turizm sektörü hakkında dikkat çeken açıklamalar

İstanbul Turizm Fuarı’nda “2024 Yılı Sezon Değerlendirmesi, 2025 Yılı Beklentileri (Oteller)” paneli düzenlendi. Bu panele Turizm Otel Yöneticileri Derneği (TÜROYD) Başkanı Savaş Çolakoğlu da konuşmacı olarak katılırken sektörün sorunlarını dile getirerek çok önemli konulara dikkat çekti.

RAKAMLARA FARKLI AÇIDAN BAKTI

Turizm gelirlerinin arttığı şeklindeki söylemlere farklı açıdan bakan Savaş Çolakoğlu, “Herkes rakamlara odaklanıyor. Şu kadar turist geldi ve şu kadar gelir elde ettik deniliyor. Ancak kimse bu turistlerden elde edilen gelirlerin karlılıklara yansımasına bakmıyor. TÜİK verilerine göre turizm gelirleri geçen seneye oranla yüzde 9,3 arttı. Enflasyonun yüzde 70’lere vurduğu bir ortamda bu turizm gelirlerindeki artış sektör için iyi mi yoksa kötü mü? Bizim bunu tartışmamız gerekiyor.” dedi.

OVP'DE TURİZM GELİRLERİ BEKLENTİSİ DÜŞÜYOR

OVP’de turizm geliri hedeflerinin de düştüğünü kaydeden Savaş Çolakoğlu,” Türkiye’de biz hep kısa vadeli hedeflere odaklandık ve sonrası ile pek ilgilenmedik. 2025 yılında ön ve erken rezervasyonlar çok iyi, şu kadar gelir elde edeceğiz diyerek kendimizi kaptırıyoruz. OVP’de turizm gelirleri ilk açıklanan rakamdan 2025’te yüzde 1,7, 2026’da ise yüzde 3,6 daha düşürüldü. Bu da 2025 yılında 64,7 milyar dolar turizm geliri hedefinin 63,6 milyar dolara düşmesi demek oluyor. 2026 yılında ise hedef gelir 71,3 milyar dolardan 68,7 milyar dolara düşürüldü. Devlet bu yönde beklentisini ortaya koyuyor. Bizim sektör olarak buna dair çözümler ortaya koymamız gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

NİTELİKLİ İŞ GÜCÜ BÜYÜK SORUN

Turizmde insan kaynağının da bir sorun olduğunu belirten Savaş Çolakoğlu, “Türkiye’de ilerleyen yıllarda çok sayıda turizm tesisi açılacak ama bu otellerde hizmet edecek nitelikli iş gücü bulunmuyor. İnsana insan ile hizmet eden bir sektörden bahsediyoruz. Biz müteahhit değiliz. Bir bina yaptığımızda onu yaşatmak zorundayız. Bu da oraya değerli personelleri koymak ile oluyor. Bunu bu vakte kadar çok iyi yaptığımızı söyleyemeyiz. Türkiye’de 2 milyona yakın yatak var. Bu yatakların yüzde 10’u olması gereken şekilde. Geri kalanı için ise vay halimize diyebiliyoruz. Türk mutfağından yemekler sunan bir otelimizde Türk servis elemanı göremedim. Bu çok acınası bir durum. Kendimizi eleştirmekten korkmamamız gerekiyor.” şeklinde konuştu.

SONRAKİ HABER