Türkiye dış politikasını geliştirebilmek adına LAK bölgesinde aktif bir politika çalışması izliyor. Latin Amerika ve Karayipler Eylem Planı işbirliklerin gelişmesine destek verirken, güvenlik ve savunma sanayisinde de önemli gelişmeler oldu.
LAK bölgesinde yapılan ticaret Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bölge turları ve serbest ticaret anlaşmaları ile geçtiğimiz yıl daha da artış gösterdi. Bölgedeki ekonomik ilişkilerde de ciddi bir gelişme kaydedildi.
MEKSİKA, BREZİLYA VE PANAMA İHRACATTA ÖN PLANA ÇIKTI
Ticaret Bakanlığından alınan bilgiye göre, Türkiye'nin LAK bölgesiyle 2000 yılında yaklaşık 920 milyon dolar olan ticaret hacmi, 2010'da 5,4 milyar dolara, 2020'de 10,5 milyar dolara ulaştı. Kovid-19 salgınının tüm dünyayı etkilediği sonraki yıllarda da ticaretteki artış eğilimi sürerken 2023 sonu itibarıyla ticaret hacmi 14,2 milyar dolara ulaştı.
Meksika, Brezilya ve Panama, bölgeye yapılan ihracatta öne çıkan ülkeler arasında yer aldı. Türkiye geçen yıl Meksika'ya 1,2 milyar dolar, Brezilya'ya 823 milyon dolar, Panama'ya ise 385 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi.
İŞBİRLİĞİ DEVAM EDECEK
Ülkenin 2025-2027 dönemini kapsayan Orta Vadeli Program'ına göre, bölge ülkeleriyle mevcut ticaret anlaşmaları derinleştirilecek, potansiyel ihracat pazarlarına yönelik yeni ticaret anlaşmaları müzakere edilecek, Latin Amerika'ya yönelik ortaklık ve açılım politikaları karşılıklı yarar ve öncelikler temelinde sürdürülecek.
Öte yandan ülkemizdeki pek çok Türk şirketi Latin Amerika’da faaliyet gösteriyor. Faaliyet gösteren sektörlerin başında madencilik, taşımacılık ve otomotiv geliyor.