Ülkemizde son zamanlarda enflasyon ve benzeri durumlardan ötürü fiyatlarda aşırı pahalanma meydana gelmesi ve insanların geçim sıkıntısının arttığına dair söylemleri en çok konuşulan konuların başında gelmişti. Vatandaşlar sıklıkla artan marketlerdeki ürün fiyatları ile ilgili defalarca serzenişte bulunmuş ve fiyatların yeniden düzenlenmesi konusunda çağrılarda bulunmuştu.
ÜRÜNLER SOFRAYA GELENE KADAR FİYATI ARTMAYA DEVAM EDİYOR
Yapılan bu çağrıların gölgesinde Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar yeni yılın ilk ayının tamamlanmasının ardından değerlendirme açıklamalarında bulundu. Ay içinde üretici ile market fiyatları arasındaki en büyük artış ve en büyük azalış oranına sahip olan ürünleri sıralayan Bayraktar bu ürünlerin fiyat değişimlerinde yaşanan değişimleri de belirtti.
Şemsi Bayraktar “Ocak ayında üretici ile market arasındaki en fazla fiyat farkı yüzde 404,2 ile portakalda görüldü. Portakaldaki fiyat farkını yüzde 396,7 ile mandalina, yüzde 385,2 ile limon, yüzde 256,5 ile kuru soğan takip etti” diyerek bir ürünün tarladan evlere kadar gelen fiyat artışının ne boyutlarda olduğunu gözler önüne serdi.
EN FAZLA FİYATI ARTAN ÜRÜN YEŞİL FASULYE
Ocak ayında marketlerde satılan ürünler içerisinde en fazla fiyatı artan ürün şampiyonu ise yeşil fasulye oldu. Yeşil fasulyedeki fiyat artışını yüzde 29,8 ile salatalık, yüzde 28,4 ile ıspanak, yüzde 22,9 ile pırasa takip etti. Bazı ürünlerin fiyatlarının neden değişkenlik gösterdiğini izah eden Şemsi Bayraktar yumurtadaki fiyat düşüşünün arz ve talepteki değişimden kaynaklandığını, yeşil soğan, salatalık, marul ve patlıcanda ise arzdaki azalmanın ürün fiyatlarının artmasına sebep olduğunu ifade etti.
Yapılan bu açıklamanın ardından ürünlerin fiyatlarının nasıl yükseldiği ve temel gıdalardaki zam oranı artışının devam ettiği net olarak gözlemlendi. Marketlerdeki fiyatların artmasına yönelik önleyici bir adım atılmayacağı şimdiden merak konusu oldu.