Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından ülkemizin çelik üretiminde ulaşmayı beklediği hedef ile ilgili bir açıklama yapıldı. Konu ile ilgili konuşan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Demir ve Demir Dışı Metaller Meclisi Başkanı Veysel Yayan ülkemizin uzun vadede hedefinin 6. sıraya yerleşmek olduğunu belirtti.
UKRAYNA - RUSYA SAVAŞININ ETKİSİ
Çelik üretiminde dünyanın en büyük üreticiliği unvanının 2022 yılına kadar Avrupa'da olduğunu fakat daha sonra bu liderliğin kaybedildiğini vurgulayan Yayan “üretimdeki gerilemede özellikle, 2022 yılında Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesi sonrasında enerji fiyatlarındaki olağanüstü artışların Türk çelik sektörünü uluslararası piyasada rekabet edemez duruma getirmesi etkili oldu” dedi.
Ülkemizde son dönemde Çelik üretiminde bir gerileme yaşandığını ve bunda Türkiye'nin geçirdiği en zor zamanlardan birisi olan 6 Şubat Depreminin etkisinin olduğunu aktaran Veysel Yayan “Bölgede bulunan çelik üreticilerimiz, belirli bir süre için üretimlerini durdurmak mecburiyetinde kaldı. Yaklaşık bir buçuk milyon ton civarında bir üretim kaybı yaşadık. Ama haziran ayından itibaren bu üretim kayıplarını telafi ettik. Tüm üreticilerimiz tekrar faaliyete geçmeye başladı” diyerek bölge halkının hızlı bir şekilde toparlandığını ifade etti.
HEDEF 6. SIRA
Türkiye'nin çelik üretim hedefinin uzun vadede 6. sıraya yerleşmek olduğunu söyleyen Veysel Yayan “Çelik sektörümüzün daha önce yakaladığı 2022'de terk ettiği tekrar Avrupa'nın en büyük çelik üreticisi olma pozisyonunu 2024 yılından itibaren tekrar yakalayabileceğini ümit ediyoruz. Uzun vadeli hedefimiz ise Kore'yi de yakalayarak 6. sıraya yerleşmek olacaktır. Bizim beklentimiz bu” şeklinde konuştu.