TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu Türkiye-Özbekistan İş Forumu’nda konuştu

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu ev sahipliğini gerçekleştirdiği Türkiye-Özbekistan İş Forumu’nda açıklamalarda bulundu.

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu Türkiye-Özbekistan İş Forumu’nda konuştu

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ev sahipliğinde Türkiye- Özbekistan İş Forumu gerçekleştirildi. Foruma başta TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu olmak üzere Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Özbekistan Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı Jamshid Kuchkarov, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve Özbekistan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Dovran Vakhabov katılım gösterdi. Türkiye-Özbekistan İş Forumu’nda iki ülke arasındaki ticari ve ekonomik işbirliklerinin önemine vurgu yapıldı.

BİRÇOK BİLİM İNSANI ÖZBEKİSTAN’DA YETİŞTİ

Programda bir açılış konuşması gerçekleştiren TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, Özbekistan’ın Türk kültürü ve ilminin geliştiği topraklar olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi:

“Biruni, Uluğ Bey, İbn-i Sina, Harezmi, Ali Kuşçu gibi dünyayı aydınlatan, insanlığın ufkunu genişleten bilim adamları burada yetişmiştir. İmam Buhari, İmam Maturidi, İmam Tırmizi gibi manevi önderlerimiz buranın, bu toprakların armağanıdır. Onların bıraktıkları miras, sadece Özbekistan’ı değil Anadolu’yu da aydınlatmaya devam ediyor. Taşkent ile Ankara, Semerkant ile Konya, Buhara ile Bursa, Hiva ile Edirne asırlardır işte bu manevi havayı teneffüs ediyor. Bundan dolayı da Özbekistan ile Türkiye, iki devlet ve tek millettir”

Özbekistan Devlet Başkanı Mirziyoyev’in Devlet Başkanı seçilmesinden sonraki süreçte iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişiminden mutlu olduklarını sözlerine ekleyen Hisarcıklıoğlu, “Liderler düzeyindeki iyi ilişkiler, iş ilişkilerine de doğrudan yansımıştır. Devlet Başkanı Mirziyoyev’in liderliğinde Özbekistan’da gerçekleştirilen iktisadi reformlar, Özbekistan’ı yatırım için cazip hale getiriyor. Reformlarda, girişimciliğin ve özel sektörün önemli yeri olduğunu biliyorum. Bu açıdan oda sisteminin güçlendirilmesi, reformların derinleştirilmesi ve uygulanmasına ciddi katkı sağlayacaktır” şeklinde konuştu.

“ÖZBEKİSTAN EKONOMİSİNDEKİ İLERLEMELERDEN GURUR DUYUYORUZ”

Hisarcıklıoğlu, Özbekistan ekonomisindeki ilerlemelerden ayrıca gurur duyduklarını işaret ederek, son 6-7 yıl içinde Özbekistan ekonomisinin neredeyse ikiye katlandığını ifade etti. Türkiye ve Özbekistan ilişkilerinin de bu çerçevede geliştiğini dile getiren Hisarcıklıoğlu, ticaretin son beş yılda yaklaşık iki katına çıktığının altını çizerek şunları söyledi:

“Tercihli Ticaret Anlaşmasının 1 Temmuz 2023 tarihi itibariyle uygulanmaya başlamasından mutluyuz. Müteahhitlerimizin iş hacmi de son beş yılda iki kattan fazla artış gösterdi. Yatırımlarımız da artmaya devam ediyor. Karşılıklı daha fazla ticaret ve yatırım yapmamız gerekiyor. Bunun farkındayız. Bunun için üyelerimizi bir araya getirecek platformlara önem vermeye devam edeceğiz. Türk-Özbek Ticaret ve Sanayi Odası Forumu’nu bu amaçla kurduk”

“KARŞILIKLI OLARAK DENEYİMLERİMİZİ PAYLAŞACAĞIZ”

Aralık ayında TOBB ve Özbekistan Ticaret ve Sanayi Odası olarak imzaladıkları anlaşma gereği, 2024’ün ilk çeyreğinde Tekstil, Deri-ayakkabı, Mobilya, Kuyumculuk, Cam, İnşaat malzemeleri sektörlerinde Özbekistan heyetlerini Türkiye’deki sanayi bölgeleri, üretici firmalar ve sektör temsilcileri ile bir araya getirdiklerini ayrıca belirten TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, Özbekistan ile olan işbirliğinin önümüzdeki süreçte de devam edeceğini ve bu sektörlere ağırlık vererek, karşılıklı yatırımların ve işbirliğinin artırılıp, aynı şekilde deneyimleri paylaşacaklarını söyledi.

Kaynak: İHA
SONRAKİ HABER