TESK Genel Başkanı Palandöken: 'Çocuk işçiliği tüm dünyanın en hassas sorunu'

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Avrupa ve Türkiye İş Dünyasında Sürdürülebilirlik-İnsan Hakları Forumu Hazırlık Toplantısı’na katıldı. Palandöken: “Çocuk işçiliği tüm dünyanın karşı karşıya olduğu en hassas sosyal sorunlardan biridir” dedi.

TESK Genel Başkanı Palandöken: 'Çocuk işçiliği tüm dünyanın en hassas sorunu'

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, DMW Diplomatlar Birliği ve Köksal Akademi tarafından İstanbul'da düzenlenen Avrupa ve Türkiye İş Dünyasında Sürdürülebilirlik-İnsan Hakları Forumu Hazırlık Toplantısı’na katıldı.

Palandöken, toplantıda yaptığı konuşmada, "Çocuk işçiliği, sadece Türkiye'nin değil, tüm dünyanın karşı karşıya olduğu en kritik sosyal sorunlardan birisidir. Ülkemizde çocuk işçiliğiyle mücadele adına önemli adımlar atılmış olsa da hala yapılması gereken çok şey var. Unutmayalım ki, 'Gelecek, nitelikli ellerde şekillenir.' Ahilik geleneği doğrultusunda, 'Mesleğini öğren, geliştir, geleceğini inşa et' anlayışını benimseyerek, geleceğin mesleklerine yönelik çalışmalar yapıyoruz ve bu raporları hayata geçirerek esnafımızı geleceğin iş dünyasına hazırlıyoruz." şeklinde konuştu.

"GENÇLERİN EĞİTİM VE İSTİHDAM YOLCUĞUNA REHBERLİK EDİYORUZ"

Çocuk işçiliği ile mücadele konusunda TESK olarak uzun süreli programları ve projeleri hayata geçirdiklerini ifade eden Palandöken, “Bu programlardan birisi de Avrupa Birliği tarafından finanse edilen Konfederasyonumuz ve Milli Eğitim Bakanlığı iş birliğiyle Ekspertiz Fırans ve Eduser’in yürütücüsü olduğu İstihdam İçin Mesleki Eğitim Programı İMEP’tir. 2020 yılından bu yana İMEP, gençlerimizin ve yetişkinlerimizin eğitim ve istihdam yolculuklarına rehberlik ederek onlara yeni fırsatlar sunmayı amaçlayan bir program olmuştur. Programımızın başlangıcından bu yana öncelikle, 135 binden fazla genç, çıraklık eğitimine yeni katıldı. Bu gençlerin yaklaşık 14 bin 500’ü Suriyeli, bu da programımızın kapsayıcılığını ve çeşitliliğini yansıtmaktadır” şeklinde konuştu.

"4 BİNDEN FAZLA ÇALIŞAN ÇOCUK ÇIRAKLIĞA YÖNLENDİRİLDİ"

Palandöken, 4 binden fazla çalıştırılan çocuğun tespit edilerek örgün eğitim veya çıraklık eğitimine yönlendirildiğini belirterek, "Bu çocuklarımıza eğitimde ikinci bir şans sunarak, onların gelecekte daha iyi fırsatlar elde etmelerini sağladık. Ayrıca, İMEP programı kapsamında yaklaşık 800 iş yerinde çırak öğrencilerin uygulamalı eğitim ortamlarını iyileştirmek adına destek sağladık. Bu iş yerlerinde daha iyi ve güvenli eğitim alan çıraklarımız, mesleki becerilerini daha etkili bir şekilde geliştirdiler. TESK olarak, 12 Birliğimiz ve 100'ün üzerinde meslek odamızla birlikte sahadaydık ve bu çalışmaları ortaklaşa gerçekleştirdik. 2025'in başında İMEP 2'yi başlatarak, bu başarıların çok daha ötesine geçmeyi hedefliyoruz" şeklinde konuştu.

"DEPREM BÖLGESİNDEKİ ÇOCUKLARIMIZI UNUTMADIK"

Palandöken, UNICEF ile 2018 yılından bu yana Çocuk Hakları ve İş İlkeleri Programı’nın dördüncü fazını büyük bir başarıyla sürdürdüklerini vurgulayarak şunları ifade etti:

“Sahada aktif bir şekilde çalışarak sadece teşkilatımızla değil, aynı zamanda çocuklarımız, gençlerimiz, ailelerimiz, usta öğreticilerimiz, mesleki eğitim merkezi öğretmenleri ve yöneticilerimizle de iletişim kurduk. Ayrıca, 6 binden fazla iş yerini ziyaret ederek bilgilendirme toplantıları gerçekleştirdik ve çıraklarımızı mesleki eğitime yönlendirdik. Esnaf ve Sanatkarlarımıza yönelik verilen eğitimlerle iş sağlığı ve güvenliği alanında 665 işletmeye ulaşarak daha güvenli ve sağlıklı çalışma ortamları sunduk. Deprem bölgesindeki çocuklarımızı da unutmadık; 550 öğrenciye hem nakdi eğitim teşviki sağladık hem de psiko-sosyal destek verdik. Program kapsamında gençlerimize dijital beceri eğitimleri ve iş temelli eğitimler vererek, 495 öğrencimize geleceğin mesleklerini tanıttık ve dijital dönüşüm konusundaki farkındalıklarını artırdık.”

Kaynak: İHA
SONRAKİ HABER