TESK Başkanı Palandöken'den Türkiye'deki yabancı tabelalara ilişkin açıklama

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu Genel Başkanı Palandöken’den önemli bir açıklama geldi. Palandöken yaptığı açıklamasında ülkemizdeki yabancı tabelaların sayısının arttığını vurguladı.

TESK Başkanı Palandöken'den Türkiye'deki yabancı tabelalara ilişkin açıklama

TESK Genel Başkanı Palandöken, ülkemizdeki yabancı tabela sayısını arttığını söyledi. Bu sebeple tabela yönetmeliğine uygun olarak hareket edilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Türkçe’nin çok zengin ve köklü bir dil olduğunu ifade eden Palandöken, turistlerin olduğu bölgelerde bile yabancı dilin Türkçe karşılığının kullanılması gerektiğini söyledi.

“YABANCI TABELA KULLANIMI SINIRLANDIRILMALI”

Palandöken, Türkçe'nin zengin ve köklü bir dil olduğunu vurgulayarak, “Türk dilinin kullanıldığı tabelalar her geçen gün biraz daha azalıyor. Çok renkli, boyutları birbirinden farklı ve yabancı kelimelerin sıklıkla yer aldığı tabelalar cadde ve sokaklarda görüntü kirliliğine sebep olarak şehrin kültürüne zarar veriyor. Ayrıca o karışık tabelaların olduğu yerlerde neler satıldığı bilinmediği için kendi vatandaşlarımız bile girmekte zorlanıyor. Son yıllarda özellikle Türkiye'nin doğu ve güneydoğu bölgelerine artan göçlerle birlikte yabancı tabela kullanımı haddinden fazla arttı. Bu da doğrudan milli kimliğimize zarar veriyor. Bunun için yapılması gereken şey bir kere tabela birliğinin olması ve yabancı tabela kullanımının sınırlandırılması. Tabela yönetmeliğinde yer alan kurallara sıkı sıkıya riayet edilerek kamu denetimleri artırılmalı. Ayrıca turistlerin yoğun olduğu bölgelerde yabancı dillerin yer alması zorunluysa dahi Türkçe karşılıklarıyla birlikte kullanılmalı. Çünkü o müessesenin kim olduğunun, ne sattığının bilinmesi lazım” açıklamasında bulundu.

Palandöken, konuya ilişkin yaptığı açıklamasının devamında işletmelerin tabelaları müşterilerin dikkatini çeken ilk unsur olduğunu belirterek, tabelaların dikkat çekici bir şekilde hazırlanması gerektiğini söyledi. Ancak yabancı ve görsel unsuru bozan tabelaların hızlı bir şekilde kontrol altına alınması gerektiğini belirtti.

Kaynak: İHA
SONRAKİ HABER