ÖZ İPLİK İŞ Genel Başkanı Ay: Türk işçisi üzerine düşeni yaptı ve yapıyor

ÖZ İPLİK İŞ Genel Başkanı Rafi Ay, dikkat çeken açıklamalar yaptı. Ay, hazır giyim sektöründe ekonomik sorunların günden güne büyüdüğünü belirtti ve ABD'nın uygulamış olduğu gümrük yaptırımları hakkında değerlendirmede bulundu.

ÖZ İPLİK İŞ Genel Başkanı Ay: Türk işçisi üzerine düşeni yaptı ve yapıyor

ÖZ İPLİK İŞ Genel Başkanı Rafi Ay, hazır giyim ekonomisi ve ABD tarafından uygulanan gümrük vergileri hakkında değerlendirmede bulundu. Ay, "Türkiye bir an önce tarife savaşlarına hazırlanmalı, hazır giyimde koruma duvarlarını kaldırmalıdır" şeklinde konuştu.

TÜRK İŞÇİSİ ÜZERİNE DÜŞENİ YAPTI VE YAPIYOR

Rafi Ay, tekstil, hazır giyim ve deri sektöründe emek sorunlarının giderek derinleştiğini, örgütlenmenin tek çözüm olduğu bir ortamda, işçinin örgütlenmesine karşı tutumun devam ettiğini hatırlatarak şunları kaydetti:

"Biz emek örgütüyüz. Çalışırız, üretiriz ve ürettiğimizden hak ettiğimizi isteriz. Herkes kendine yontuyor ama bu ülkenin sanayileşmesinde öncü rol oynayan tekstil ve hazır giyim sektörü işçinin, emekçinin çalışmasıyla büyümüştür. Biz becerikliyiz, biz çalışkanız bu sayede Türkiye’ye sipariş geliyor, yoksa işverenin kara kaşına, kara gözüne gelmiyor. İşçiyi yok saydırmayız, tarihe yaptıklarınızı tek tek not düşeriz."

ÖZ İPLİK İŞ Genel Başkanı Ay: Türk işçisi üzerine düşeni yaptı ve yapıyor

ÜRÜN SİPARİŞLERİNDE CİDDİ BİR AZALMA VAR

"Her sene bu ülkenin insanına tekstil, hazır giyim ve deri olarak 20 milyar dolardan fazla net döviz sağlıyoruz, bu Türk işçisinin sayesinde" diyen Ay, ertelenmiş olsa da Trump tarifelerinin Türkiye üzerindeki riski gösterdiğini belirterek, "Markalaşma, yüksek katma değer, yüksek gelir ve işçinin-emekçinin hakkını veren, örgütlü toplu sözleşmeli sektör dedik. Şimdi riskin ucu göründü. Türkiye’ye verilen markalı ürünlerin siparişlerinde azalma var. Daha da kötüsü, Türkiye’deki hazır giyim üreticileri başka ülkelerde yatırıma başladılar. Mevcut durumda, bu markaları biz üretiyoruz, ihraç ediyor ya da Türkiye’de satılıyordu. Şimdi bu olgu bozulursa, Türkiye’de üretim kalmadığı gibi, bunları yurt dışından ithal edeceğiz. Her yıl sektörün tamamında elde edilen 20 milyar dolar, sadece hazır giyimde 15 milyar dolarlık dış ticaret fazlası, bir anda ithalata dönüşebilir.'' dedi.

Türkiye'nin hızlı bir şekilde tarife savaşlarına hazırlanması gerektiğini belirten Ay, hazır giyimde koruma duvarlarının kalması gerektiğini düşündüğünü söyledi.

Kaynak: İHA
SONRAKİ HABER