Türkiye’den Novarge Bilişim Reklam ve Eğitim Hizmetleri A.Ş. ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nin ortak olduğu “Yükseköğretimi çok sektörlü bağlantılar aracılığı ile dönüştürmek” projesinin ilk toplantısı Sofya’da bulunan Ulusal ve Dünya Ekonomisi Üniversitesi’nde yapıldı.
Bulgaristan’ın ev sahipliğini yaptığı Novarge ve ODTÜ’den de temsilcilerin iştirak ettiği toplantıya Portekiz, Romanya, Fas, ve Mısır'dan proje ortakları ve temsilcileri katıldı.
NOVARGE YETKİLİLERİ BULGARİSTAN’DA EUROPE HORİZON TOPLANTISINA KATILDI
Ulusal ve Dünya Ekonomisi Üniversitesi, Avrupa, Asya ve Afrika'da üniversiteler, kamu ve özel kuruluşlar ile sivil toplum kuruluşları temsilcilerinden oluşan 14 ortaklı bir Konsorsiyumun Koordinatörlüğünü yürütmektedir. Proje, Marie Sklodowska–Curie Araştırma ve İnovasyon Personeli Değişimi – RISE finansman programı altında Araştırma ve İnovasyon için Horizon Europe Çerçeve Programı'nın bir parçasıdır.
Projenin uygulaması 1 Ocak 2024'te başladı ve ana amacı, yükseköğretim sistemlerinin dijital çağda sürdürülebilir ve etkili bir şekilde adapte edilmesine katkıda bulunan başarılı çağdaş modelleri ve araçları incelemek ve kurmaktır. Proje katılımcıları, eğitimin sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşmanın ana yolu olduğunu düşünmektedir. Proje ortakları, 48 ay süreyle bir araştırma ve personel değişim programına katılmaktadır.
Fas Krallığı'nın Bulgaristan Büyükelçisi ve Bulgaristan'daki Diplomatik Kolordu Dekanı H. E. Zakia El Midaoui, Portekiz'in Bulgaristan Büyükelçisi H. E. Ana Maria Ribeiro da Silva, Mısır Arap Cumhuriyeti'nin Bulgaristan Büyükelçiliği Müsteşarı Bay Mostafa Khamis, Türkiye'nin Sofya Büyükelçiliği'nde Birinci Sekreter Bayan Ceren Özkan, Romanya'nın Sofya Büyükelçiliği'nde Bakan-Müsteşar Bay Radu- Calin Moldovan, Bulgaristan Eğitim ve Bilim Bakanlığı Bilim Direktörlüğü'nden Dr. Milena Glavcheva. Prof. Katsamunska, "UNWE'nin 187'den fazla üniversiteyle iş birliği yaptığını, üniversitenin Bulgar hükümeti ve Avrupa Birliği tarafından finanse edilen birçok eğitim ve araştırma projelerinde başarılı bir ortak olduğunu ve Büyük Veri İşleme Araştırma Merkezi'ne sahip olduğunu" vurguladı.
Toplantıda, projenin yükseköğretim, iş dünyası ve toplumun gelecekteki gelişimi için önemini vurgulandı. Dijital dönüşüm çağında yaşandığı ve bu, yükseköğretimin tüm yönlerini etkilediği, bu nedenle, dijital çağda yükseköğretim sistemini dönüştürmek için yenilikçi çözümlere ihtiyacın olduğu belirtildi, Europe Horizon projesi kapsamında Novarge’den; Bulgaristan, Portekiz, Romanya, Fas ve Mısır’a eğitimde dijital dönüşüm üzerine araştırma yapmak üzere personeller gönderilecek ve aynı ülkelerden de Novarge’ye araştırma yapmak üzere akademisyenler gelecek.
Haberankara.com