Kamu alımlarda ilk defa yapay zeka kullanılacak

Yapay zeka, artık hayatımızın hemen hemen her alanına giriş yapmış durumda. Aktarılan son habere göre kamu alımlarında ilk defa yapay zeka kullanılacak. HAVELSAN’ın geliştirmiş olduğu MAIN yapay Zeka Platformu ilk görevine başlıyor.

Kamu alımlarda ilk defa yapay zeka kullanılacak

HAVELSAN’ın geliştirmiş olduğu MAIN Yapay Zeka Platformu ilk görevine Kamu İhale Kurumu ile çıkıyor. Kamu İhale Kurumu ve HAVELSAN arasında yapay zekânın kullanılması ve yapay zekanın imkanlarından yararlanılması için sözleşmeler yapıldı.

Yapılan sözleşme kapsamında Kamu İhale Kurumu’nun yürütmüş olduğu uygulamalarda hizmet kalitesinin artırılması amaçlanıyor. Bu şekilde yapay zeka, kurum kültürüne de bu şekilde aşılanmış olacak.

GÜVENLİ YAPAY ZEKA ÖN PLANDA

HAVELSAN mühendisleri, son dönemde tüm dünyada adından söz ettiren doğal dil işleme alanındaki yapay zeka modellerine milli alternatif geliştirdi.

Kamu alımlarda ilk defa yapay zeka kullanılacak

"Üretken yapay zeka" kategorisindeki ürün için Çok Fonksiyonlu Yapay Zeka Ağı anlamına gelen Multifunctional Artificial Intelligence Network kelimelerinin ilk harflerinden oluşan ve aynı zamanda "ana" karşılığına sahip "MAIN" ismi seçildi.

İLK SÜRÜM TAMAMLANDI

Kamu ve askeri kurumların yapay zekayı veri güvenliğini koruyacak şekilde kullanabilmesi için yürütülen çalışmalar sonunda MAIN'in ilk sürümü tamamlandı.

Şu anda kullanılan tüm modellerin temel özelliklerine sahip olan MAIN, verilmiş içeriği ve metni saniyeler içerisinde özetleyebiliyor, açık kaynaklı verilerden bilgi getirebiliyor, kod yazabiliyor, tüm bu fonksiyonlar çeşitlendirilebiliyor.

SES VE GÖRÜNTÜ DAHA SONRADAN EKLENECEK

Öte yandan HAVELSAN’ın sunmuş olduğu MAIN kapalı kutu kullanıcıları için veri kaçağının önüne geçmeye yardımcı olacak. İlk etapta sistem daha çok metin odaklı çalışacak. Ancak sonraki süreçlerde görüntü ve sesin de projeye dahil olması bekleniyor.

Kaynak: Anadolu Ajansı
SONRAKİ HABER