HAK-İŞ'ten iş kazalarını önlemek için caydırıcı ceza çağrısı

Erzincan'ın İliç ilçesindeki bir altın madeninde yaşanan göçük faciası işçi ve iş yeri güvenliğinin önemini gözler önüne serdi. HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan yaşanan iş kazalarının önüne geçilmesi için cezaların caydırıcı olması gerektiğini vurguladı.

HAK-İŞ'ten iş kazalarını önlemek için caydırıcı ceza çağrısı

Geçtiğimiz günlerde Erzincan'da bir altın madeni sahasına toprak kayması meydana gelmişti. Yaşanan olay sonrası 9 işçinin toprak altında kaldığı ifade edilerek onlara ulaşmak için hızlı bir şekilde ekipler çalışmalarını başlatmıştı.

CEZALARIN ARTTIRILMASI TALEBİ

Yaşanılan acı hadise sonrası yurdun dört bir yanından vatandaşlar yaşanılan durumdan duydukları üzüntüyü ifade eden paylaşımlarda bulunarak sorumluların hızlı bir şekilde cezalandırılmasını talep etmişlerdi. Konu ile ilgili işçi haklarını savunan sendika oluşumlarının başında gelen HAK-İŞ'den yazılı bir açıklama geldi.

Hak İşçi Sendikaları Konfederasyonu (HAK-İŞ) Genel Başkanı Mahmut Arslan yaptığı açıklamada yaşanan durumdan dolayı taziyelerini ileterek benzer olayların önüne geçilmesi için daha caydırıcı cezaların uygulanması gerektiğini ifade etti.

“YAŞANAN KAZANIN SORUMLULARI EN AĞIR ŞEKİLDE CEZALANDIRILMALIDIR”

Başkan Arslan İnsan hayatının her şeyin üstünde olduğunu vurgulayarak “Bu ve benzer kazalar yaşanmaması için iş yerlerinde iş sağlığı ve güvenliği önlemleri konusunda gerekli tedbirler alınarak, kanunlar ve ilgili mevzuatlara tam olarak uyulmalı, insan hayatını yok sayan çalışma koşulları ve uygulamalardan vazgeçilmeli, denetimler artırılmalı ve yaşanan kazanın sorumluları tespit edilerek yargı önünde en ağır şekilde cezalandırılmalıdır. Çünkü bir iş yerindeki tedbirsizlik, denetimsizlik ve ihmalin faturasını emeğiyle geçinen işçiler ödemektedir” şeklinde konuştu.

Yaşanılan kazaların önlenebilecek olanların önüne geçilmesi için ceza şiddetinin arttırılması gerektiğini düşündüklerini aktaran Arslan “HAK-İŞ olarak iş kazası ve meslek hastalıklarının önlenmesi konusunda sendikaların önemine inanıyoruz. Toplu iş sözleşmesi hakkının kullanılması, iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerinin oluşturulması, sendikal faaliyetlerin artması, sonuç olarak örgütlü toplum haline gelinmesi, iş sağlığı ve güvenliği konusundaki bilincin artırılması ve kazaların önüne geçilmesi konusunda önemli bir rol oynayacaktır” diyerek kurumları adına çözüm önerilerini sundu.

Söz konusu açıklama HAK-İŞ'in yaşanan kazadan dolayı tüm Türkiye'ye geçmiş olsun temennisi ile son buldu. Genel Başkan Mahmut Arslan'ın önerilerinin hayata geçirilip geçirilmeyeceği şu an için belirsizliğini koruyor.

SONRAKİ HABER