İŞKUR, istihdamın korunması ve artırılmasının yanı sıra işsiz bireylerin mesleki becerilerini geliştirmek ve iş gücü piyasasına katılımlarını sağlamak için çeşitli programlar yürütüyor. Özellikle kadınlar, gençler, engelliler, uzun süreli işsizler ve eski hükümlüler gibi özel politika gerektiren gruplara yönelik çalışmalarını sürdüren kurum, 2019 yılından bu yana "İş Avcılığı Modeli" ile ne eğitimde ne istihdamda (NEET) yer alan 15-24 yaş arasındaki gençleri birebir takip ediyor.
Bu model kapsamında, gençlerin istihdam edilmesine yardımcı olmak amacıyla işe yerleştirme hizmetleri, aktif iş gücü programlarına yönlendirme ve mesleki eğilim testleri gibi uygulamalar sunuluyor. İŞKUR, genişletilen bu modelle dezavantajlı grupların da iş gücü piyasasına daha etkin şekilde katılımını sağlamayı hedefliyor.
KİŞİYE EN UYGUN MESLEK TESPİT EDİLİYOR
İş arayanlar ilk etapta İŞKUR'a çağırılarak, veri tabanında bulunan açık işlere yönlendiriliyor. Uygun iş bulunamaması durumunda aktif iş gücü programları tespit edilerek, meslek edinmeleri sağlanıyor. Yine iş bulunamaması durumunda Mesleki Yönelim Test Bataryası uygulanarak, kişiye en uygun meslek tespit ediliyor.
Tüm bu süreçlerin ardından kişilerin istihdama kazandırılamaması halinde mesleki deneyiminin geliştirilmesi için iş kulüplerine ya da iş arama beceri eğitimine yönlendiriliyor.
Böylece ülke genelinde gençlerin yakın takibe alındığı tek çalışma özelliğini taşıyan model ile artık kadınlar, engelliler ve sosyal yardım faydalanıcıları da yakından izlenecek, istihdama katılımları hızlandırılacak.
İŞKUR'UN SÖZ KONUSU MODELİ İLE 107 BİN 345 GENÇ İŞ SAHİBİ OLDU
Genç işsizliği azaltmak amacıyla hayata geçirilen İş Avcılığı Modeli, etkin ve hızlı bir şekilde uygulanabilmesi için SGK kayıtları, İŞKUR’un aktif iş gücü programlarına katılım verileri, MEB ve YÖK kayıtları gibi verileri sistematik olarak analiz ediyor.
Modelin devreye alındığı tarihten bu yana yaklaşık 728 bin 413 genç danışmanlık hizmeti alırken, 107 bin 345 genç İŞKUR aracılığıyla istihdama kazandırıldı. En fazla istihdam sağlanan şehir Bursa oldu. Bursa'yı Tekirdağ, Manisa, Eskişehir ve İstanbul takip etti.
Ayrıca 39 bin 518 genç aktif iş gücü programlarına katılarak hem mesleki eğitim aldı hem de sektörel deneyim kazandı.