ATO Başkanı Baran dolaylı vergilerdeki en temel sebebin kayıt dışılığın olduğunu ifade etti. Öte yandan dijital sistem sayesinde zaman, mekan ve emekten tasarruf sağlandığını vurgulayan Baran, Türkiye’deki vergilerin dolaylı ve dolaysız olmak üzere 2’ye ayrıldığını söyledi.
Dolaysız vergilerin yüzde 30’unun gelir ve servet üzerinden alındığını, dolaysız vergilerin ise yüzde 70’inin KDV ve ÖTV’den alındığına dair bir araştırma yapıldığını belirten Baran, vergi incelemelerinin dijital yolla yapılmasının olası kaçakçılığının önüne geçilebileceğini ifade etti.
ELEKTRONİK VERGİ İNCELEMESİ PANELİ DÜZENLENDİ
ATO Başkanı Baran, vergi denetimi uygulamalarında Türkiye’nin geldiği aşamayı ve geleceğe yönelik hedef ve beklentileri vergi mükellefi, kamu ve akademi dünyası açısından değerlendirmek amacıyla düzenlenen Elektronik Vergi İncelemesi Paneli’ne katıldı.
"DEĞİŞİM VE DÖNÜŞÜN SÜERCİNİ BAŞLATTI"
Burada konuşan Baran, bilim ve teknolojideki gelişmelerin ışığında dijitalleşme sürecinin her alanda olduğu gibi vergi ile ilgili işlem tahsilat ve denetimlerde de değişim ve dönüşüm yaşanma sürecini başlattığını kaydederek, “Vergi Usul Kanunu uyarınca, tutulması gereken defterler dijital ortama taşındı. Beyan sistemi, internet üzerinden yapılır hale geldi. Derken, şimdi de vergi incelemeleri elektronik ortamda gerçekleştirilmeye başlandı. Elektronik defter ve belgelerle, elektronik ortamda üretilen ve tutulan diğer belgeler, yine elektronik ortamda incelenebilir hale geldi” ifadelerini kullandı.
"AYRI BİR AVANTAJ"
Dijital sistem sayesinde zaman, mekan ve emekten tasarruf sağlandığına dikkati çeken ATO Başkanı Baran, “Bu sistem, mükellefler açısından vergiye uyumu artırırken, vergi kaçağını önlemek ve şeffaflığı artırmak açısından da eşsiz bir imkân sunarak, vergi adaletinin sağlanmasına hizmet ediyor. İşletme sayımız ile müfettişi sayımızı da karşılaştırdığımızda oluşan bu sistemin önemli olduğu hepimizin dikkatini çekiyor. Tam da bu noktada, incelemelerin elektronik ortamda yapılması, hem iş yükünü azaltması, hem süreyi kısaltması, hem de evrak yükünü hafifletmesi ve veri güvenliğini sağlaması gibi birçok açıdan büyük kolaylıklar getiriyor. Yapay zekânın devreye girerek, işlemlerin yapay zekâ üzerinden yapılabilecek olması da ayrı bir avantaj. Yine, vergi incelemelerinin dijitale taşınmasıyla, vergi kaçakçılığının önlenmesi ve tahsilatın artırılması da mümkün olacaktır” değerlendirmesinde bulundu.
ATO Başkanı Baran, yaptığı açıklamasının devamında Türkiye’nin zor bir problemli coğrafya üzerinde olduğunu belirterek, sık sık vergiyle yaşanan sıkıntıların gündem olduğunu belirtti. Bu sebeple de Türkiye’nin vergi tahsilat oranında en düşük olan ülkeler arasında olduğunu söyleyen Baran bu durumun kayıt dışılığını da artırdığını söyledi.