ATO ve ASO başkanları TÜİK’in büyüme verilerini değerlendirdi

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) bugün Türkiye’nin büyüme rakamlarını açıkladı. Bu yılın üçüncü çeyreğine ilişkin büyüme rakamlarını açıklayan TÜİK’in verileri pek çok kesim tarafından değerlendirildi. Son değerlendirme ATO ve ASO başkanlarından geldi.

ATO ve ASO başkanları TÜİK’in büyüme verilerini değerlendirdi

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Gürsel Baran, yaptığı yazılı açıklamasında enflasyonla mücadele döneminde hissedilen reel daralmanın sayılarla da teyit edildiğini belirtti.

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Seyit Ardıç ise yaptığı değerlendirilmesinde bu süreç içerisinde üretimin ve istihdamın devam etmesi için sektörün mutlaka finansal açıdan desteklenmesi gerektiğini belirtti.

"DURMAK YOK YOLA DEVAM"

Türkiye ekonomisinin yılın üçüncü çeyreğinde yıllık yüzde 2,1 büyürken bir önceki çeyreğe kıyasla yüzde 0,2 daraldığını belirten Baran, "Enflasyonla mücadele sürecinde reelde hissettiğimiz, büyüme rakamlarıyla teyit edildi. Bu tablonun geçici bir durum olması için üretime, ticarete, ihracata ve istihdama devam etme azmimizi geriye düşürmememiz gerekiyor. Durmak yok, yola devam." değerlendirmesinde bulundu.

BAŞKAN BARAN: “TEDBİRLERE AĞIRLIK VERİLMELİ”

Türkiye ekonomisinin yükseliş sürecinin yüksek enflasyon nedeniyle kesintiye uğradığına dikkati çeken Baran, şunları kaydetti:

"Küresel düzeyde gelişmiş ülkeler açısından da sıkıntılar yaşandığına tanık oluyoruz. Gerçeği olabildiğince net bir biçimde önümüze koyup, bu tabloyu yeniden ilerleme yönüne nasıl çevireceğimize bakmamız gerekiyor. Üretimi ve istihdamı destekleyecek tedbirlere ağırlık verilmeli, bazı sektörlere yönelik destekler hayata geçirilmelidir."

BAŞKAN ARDIÇ: “REEL SEKTÖRÜN DESTEKLENMESİ GEREKİYOR”

- "Reel sektörün finansman açısından desteklenmesi gerekiyor"

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Seyit Ardıç da üretim ve ihracat odaklı sektörlere yönelik atılabilecek adımlara dikkati çekti. Ardıç, şu değerlendirmede bulundu:

"Üretim, istihdam ve ihracatın daralmaması için reel sektörün finansman açısından mutlaka desteklenmesi gerekmektedir. Bu süreçte, başta KOBİ'lerimiz olmak üzere sanayicilerimizin acil beklentisi, uygun faizli ticari kredi mekanizmalarının devreye alınmasıdır. Özellikle üretim ve ihracat odaklı sektörlere yatırım ve işletme sermayesi ihtiyacı için düşük faizli bir kredilendirme politikası, sıkılaştırıcı politikanın büyüme üzerindeki olumsuz geçişini yumuşatabilecektir”

TÜİK, bugün yaptığı açıklamasında ülke ekonomisinin yıllık olarak yüzde 2,1 büyüdüğünü belirtirken, verilerin bir çeyreğe kıyasla yüzde 0,2 daralmanın olduğunu aktardı.

Kaynak: Anadolu Ajansı
SONRAKİ HABER