ATO Sürdürülebilirlik Dünyasındaki Son Gelişmeler konulu seminer düzenledi

Ankara Ticaret Odası üyeleri, Sürdürülebilirlik Dünyasındaki Son Gelişmeler konulu bir seminer düzenledi. ATO Meclis Salonu’nda düzenlenen seminerin açılış konuşmasını ATO Başkanı Gürsel Baran yaptı.

ATO Sürdürülebilirlik Dünyasındaki Son Gelişmeler konulu seminer düzenledi

ATO Başkanı Baran, düzenlenen seminerde yaptığı açıklamasında sanayileşme sürecinin sadece yarar değil, aynı zamanda insanlık için bir takım sorunları da getirdiğini ifade etti.

Sera gazının atmosferdeki miktarının artış göstermesinin küresel ısınmaya sebep olduğunu ifade eden ATO Başkanı Baran, insanlık olarak tüm dünyanın kritik bir eşiğe geldiğini söyledi.

1 OCAK 2026 TARİHİNDEN İTİBAREN NİHAİ OLARAK UYGULANACAK

Paris İklim Anlaşması’na imza atan ülkelerin sera gazı emisyonlarını azaltmak üzere belli bir dönüşüm sürecine girdiğini kaydeden Baran, Avrupa Birliği’nin de bir yandan ekonomik gelişimini sürdürmek, diğer yandan iklim değişikliği ile mücadele etmek üzere “Yeşil Mutabakatı” devreye aldığını anlattı. Baran, Avrupa Birliği’nin Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması’nın 1 Ekim 2023 tarihinde başlattığı geçiş dönemini 2025 yılı sonunda tamamlayarak, 1 Ocak 2026 tarihinden itibaren nihai olarak uygulamaya hazırlandığını belirterek, AB’nin ticaretinin geleceğini sürdürülebilirlik ve yeşil dönüşüm olarak konumlandırmasının Türkiye’yi ve AB ile ticaret yapan şirketleri yakından etkilediğini ifade etti. Baran, “Avrupa Birliği, Türkiye’nin toplam ihracatı içinde yüzde 40’ın üzerinde bir paya sahip"

ATO Sürdürülebilirlik Dünyasındaki Son Gelişmeler konulu seminer düzenledi

"Türkiye geçtiğimiz yıl Avrupa Birliği ile 206,8 milyar avroluk ticaret hacmine ulaşarak, Birliğin 5'inci en büyük ticaret ortağı konumuna geldi. AB ile yaptığımız ticaretin 95,5 milyar avrosunu ülkemizin ihracatı; 111,3 milyar avrosunu ise AB’den ithalatı oluşturdu. AB tarafından Sınırda Karbon Düzenlemesi Mekanizması kapsamında belirlenen 5 sektör (demir-çelik, çimento, alüminyum, gübre, elektrik ve hidrojen) ile tekstil ve hazır giyim sektörlerinin yeşil dönüşüm sürecinden en hızlı ve en fazla etkilenen sektörler olacakları öngörülüyor. İşletmelerimiz bu süreçte bir yandan üretim süreçlerini karbondan arındırmaya yönelik tedbirleri hayata geçirirken, diğer yandan da 2026 yılı başından itibaren Sınırda Karbon Düzenlemesi Mekanizması doğrultusunda raporlama gerçekleştirmek durumunda kalacak. Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması’na tabi ürünler için emisyon verileri hesaplama, bunların raporlaması ayrı birer prosedür. Ankara Ticaret Odası olarak bu süreçte üyelerimizi küresel ticarette yaşanan değişime, dönüşüme hazırlayarak, rekabet güçlerini artırmayı, böylelikle dünya ekonomisinden daha fazla pay almayı hedefliyoruz” dedi.

Yapılan konuşmaların ardından konuşmalara tek tek plaketleri takdim edildi. ATO Başkanı Baran, düzenlenen Sürdürülebilirlik Dünyasındaki Son Gelişmeler konulu seminerde sınırda karbon düzenlemesi, sosyal ve yönetişim konularına ilişkin önemli noktalara değindi.

Kaynak: İHA
SONRAKİ HABER