ATO Başkanı Gürsel Baran enflasyonla mücadeleye yönelik açıklamalar yaptı

Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel, ATO’nun Mayıs Ayı Olağan Meclis Toplantısı’nda açıklamalarda bulundu.

ATO Başkanı Baran gündemi değerlendirdi

ATO Meclis Salonu’nda Ankara Ticaret Odası’nın (ATO) Mayıs Ayı Olağan Meclis Toplantısı gerçekleşti. Toplantıda konuşan ATO Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, yönetim kurulu, enflasyonla mücadele ve ekonomik gelişmelere yönelik değerlendirmeler yaptı.

“HARCAMALARI KISMAYA YÖNELİK TEDBİRLER REEL SEKTÖRÜMÜZÜ ETKİLEDİ”

Gürsel Baran, konuşmasında Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ile Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından açıklanan ‘Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi’ni de değerlendirdi. Hükümetin tasarruf tedbirlerini ortaya koymasını, enflasyonla mücadele sürecinin yükünün paylaşılması açısından faydalı bir adım olarak değerlendiren Baran, “Enflasyonla mücadeleyi temel alan ekonomik programın, harcamaları kısmaya yönelik tedbirleri reel sektörümüzü etkiledi. Programın kamu ayağının tasarruf paketiyle şekillenmesinden memnuniyet duyduk. Tasarruf Paketi’nin, uygulanan ekonomi programını güçlendirerek, enflasyon başta olmak üzere ekonomik göstergeleri çok daha iyi seviyelere getireceğine, kamu maliyesini dolayısıyla da ülke ekonomisini en kısa sürede rahatlatacağına inanıyoruz” ifadelerini kullandı.

“TÜRKİYE EKONOMİSİNİ SÜRDÜRMEK İÇİN POTANSİYELİNİ ORTAYA KOYMALI”

Türkiye ekonomisinin gelişme ve ilerlemesini sürdürmesi için potansiyelini tam olarak ortaya koymasına vurguda bulunan Başkan Baran, “Tasarruf kadar verimliliği artırıcı çalışmalar da enflasyonla mücadele sürecini destekleyecek hatta ülkemiz ekonomisine önemli ölçüde ivme kazandıracak, refahı yükseltecek, sürdürülebilir rekabeti sağlayacaktır” şeklinde konuştu.

Verimlilik artışının ekonomik büyümeye lokomotiflik yapabileceğini kaydeden Baran, sadece mali kaynaklar açısından değil, insan kaynağı açısından da verimlilik temelli yaklaşımın hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi. Baran, “Bugün reel sektörün eleman bulamama sorunu en önemli gündem maddemiz halinde. Genç nüfusumuz varken eleman bulamıyorsak, insan kaynağımızı verimli değerlendirmenin yollarını aramamız gerekiyor. Nitelikli işgücü, iş dünyası için artık bir beka meselesi haline geldi. Eğitimde planlama yaparak insan kaynağını doğru yetiştirmemiz şart. Ülkemizin bütün sektörlerinde gelecek projeksiyonları yapılarak, ihtiyaç duyulan alanlarda meslek eğitimine öncelik verilmeli” açıklamasını yaptı.

AVUKAT BULUNDURMAMA GEREKLİLİĞİ ÜYELERİ ZORLUYOR

ATO Başkanı Gürsel Baran, konuşmasında Reel sektörün sorunlarına ve çözüm önerilerine değinirken, avukat bulundurma zorunluluğuna uymayanlara gelen para cezasına dikkat çekerek şunları söyledi:

“Avukat bulundurma zorunluluğunu yerine getirmeyen işletmelerin aylık 40 bin lira ceza ödemesi gerekiyor. Avukat bulundurma zorunluluğu, üyelerimizi gereksiz maliyetlerle karşı karşıya bırakıyor. Şirketler ihtiyaç duydukları konularda zaten konunun uzmanı avukatlardan hizmet alıyor. Vergi sorunu varsa vergiyle ilgili uzman avukatla çalışıyor, alacak uyuşmazlığı varsa o konuyla ilgili avukatla sözleşme yapıyor. Süreklilik arz edecek bir avukatla sözleşme yapma zorunluluğu, şirketlere katkı sağlamadığı gibi hakkaniyet dışı, verimsiz bir şekilde gelir aktarımına neden oluyor. Belli bir sermayenin üzerindeki şirketlerimize getirilen bu tip zorunluluklar, şirketlerimizin rekabetçiliklerinin yanında istihdam yapmalarını ve büyümelerini de engelliyor”

Gürsel Baran, konunun çözümü için ‘zorunda’ ifadesinin kaldırılıp bunun isteğe bağlı olmasına yönelik bir öneri getirerek soruna çözüm aradı.

Kaynak: İHA
SONRAKİ HABER